Linkovi

Časopis "People" proslavlja 35. godišnjicu postojanja


Od prvog broja, objavljenog 1974. godine, časopis People postao je dio američke kulturne scene. Svakog tjedna taj list objavljuje desetke članaka i slika, kako slavnih osoba, tako i običnih ljudi. U listopadu je počelo godinu dana dugo obilježavanja 35 godišnjice osnutka ovog časopisa.

U listopadu je objavljen svečarski broj magazina People. Urednica tog lista Galina Espinoza kaže da to izdanje pruža pregled američke povijesti tijekom posljednja tri desetljeća:

"To je pogled na najveće prekretnice koje se dogodile tijekom našeg postojanja, a također gleda unaprijed na ljude i trendove koji će obilježiti buduće godine. Tu je pad Berlinskog zida, suđenje O.J. Simpsonu, izbor prvog crnog predsjednika Sjedinjenih Država. Tu su i čuvene romanse kao one Brada Pitta i Angeline Jolie, Farah Fawcett i Ryana O'Neala, te najveće glazbene zvijezde proteklog razdoblja. Mi kombiniramo priče o ljudima svih vrsta, svih onih koji imaju zanimljivu priču, s mnogo drame i emocija, o ljudima s kojima se čitatelji mogu poistovjetiti. Svaki tjedan nas se podsjeća da je naš moto od početka uvijek bio prilozi o običnim ljudima koji čine posebne stvari."

Na naslovnici svakog broja, kaže ona, netko je tko je zanimljiv čitateljima. To objašnjava zašto je pokojna princeza Dijana bila na naslovnici više od 50 puta. Među najbolje prodavanima su brojevi s Julijom Roberts, Bradom Pittom i Michaelom Jacksonom na naslovnicama. Tijekom proteklih 35 godina magazin People nosio se s brojnim problemima, a tako je i danas, kaže Galina Espinoza:

"Naravno, danas je najveći izazov Internet, radi kojeg je prodaja klasičnih izdanja magazina u padu. Zato smo i mi pokrenuli našu vlastitu internetsku stranicu people.com. Na pitanje da li će Internet ikad zamijeniti tisak, ni najpametniji u našoj branši nemaju odgovor. Ja osobno mislim da ništa ne može nadomjestiti osjećaj listanja pravog magazina dok ležite na plaži. Računalo to ne može nadomjestiti."

Galina Espinoza kaže da je konkurencija u izdavaštvu pojačana i otvorenija nego ikad, te da je presudno imati najzanimljivije priloge:

"Mislim da kontakti i izvori sada znače više nego ikad prije. Nekad kad bi novi film počeo s prikazivanjem, zvali bi nas iz filmskih kompanija nudeći intervjue s glumcima. Danas postoji toliko mjesta gdje se nešto može objaviti te je teško doći do intervjua. Stoga morate biti jako dobro povezani, pametni i brzi."

Mediji su postali globalni, tvrdi Espinoza, koja spominje da je časopis People prije nekoliko godina počeo objavljivati, danas jako popularno, indijsko izdanje, sa zvijezdama Bolywooda na naslovnicama. Magazin People dalje pokušava evoluirati i biti još kreativniji i uspješniji, no tvrdi Galina Espioza, njegova osnovna vodilja će i dalje ostali ista, objavljivanjeizuzetnih priča, kako o slavnim, tako i o običnim osobama.

XS
SM
MD
LG