Linkovi

Iran odgađa odgovor na plan o obogaćivanju njegovog urana u Rusiji do 'sredine slijedećeg tjedna'


Iran odgađa svoj odgovor na plan o obogaćivanju urana, koji podržavaju Ujedinjeni narodi, a kojemu je cilj ublažavanje međunarodnih strahovanja da iranski nuklearni program za cilj ima proizvodnju oružja.

Iranska državna televizija navodi Alija Asghara Soltanieha koji je jučer rekao da njegova zemlja još uvijek razmatra različite aspekte prijedloga prema kojemu bi Iran slao svoj dijelom obogaćeni uran u Rusiju na daljnje obogaćivanje. Taj bi se uran potom koristio kao gorivo za znanstveno-istraživački reaktor u Teheranu.

Soltanieh kaže da Iran još razmatra detalje plana, te da će odgovoriti Mohamedu ElBaradeiju, čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju, do 'sredine slijedećeg tjedna'. Odgovor Irana očekivao se jučer. Druge uključene strane – Sjedinjene Države, Rusija i Francuska – odobrile su plan i prije jučerašnjeg roka.

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju je rečeno da je Iran ElBaradeiju rekao da prijedlog razmatra u 'povoljnom svjetlu'. U priopćenju ove agencije UN-a kaže se da se ElBaradei nada da će Iran biti podjednako pozitivan i u svom odgovoru.

XS
SM
MD
LG