Linkovi

U američkom Senatu - NATO: strateški koncept za transatlantsku sigurnost


Odbor za vanjsku politiku američkog Senata održao je saslušanje o temi "NATO: strateški koncept za transatlantsku sigurnost", na kojem je razmatrana strategija te organizacije prema suvremenim opasnostima od terorizma, širenju nuklearnog oružja, te pitanja širenja saveza, razvoja odnosa s Rusijom i suradnje sa sve snažnijom Europskom unijom.

Predsjedatelj senatskog odbora za vanjsku politiku, demokratski senator John Kerry, naglasio je da NATO, stvoren prije 60 godina kao odgovor na sovjetsku prijetnju Europi, danas mora u svoj strateški koncept uključiti nove prijetnje terorizma, širenja nuklearnog oružja, kibernetičkih napada, gusarstva, kao i izazove energetskoj sigurnosti.

"NATO je dokazao da je pozitivna transformacijska snaga u istočnoj i srednjoj Europi, gdje su težnje za članstvom pridonijele demokratskim reformama i stabilnosti", kazao je senator Kerry istaknuvši kako očekuje da će se savez proširiti na "zemlje jugoistočne Europe, Gruziju i Ukrajinu".

Naglasio je i važnost uspostave snažnih odnosa NATO-a s Rusijom, uz obostrano jačanje povjerenja.

Glavni svjedok na senatskom saslušanju bila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je nedavno predsjedala prvim od četiri glavna stručnih seminara na kojima se razmatra novi strateški koncept NATO-a.

Govoreći o prijetnjama i izazovima s kojima se danas sučeljava NATO, od širenja "oružja masovna uništenja, balističkih projektila, do kibernetičkih napada i nasilnog ekstremizma", Albright je kao najveću prijetnju izdvojila "Al-Kaidu i njezine saveznike", a kao središte borbe označila Afganistan i zapadno pogranično područje Pakistana.

Pitanje daljnjeg širenja NATO-a u jugoistočnu Europu, posebno članstva za BiH, bila je, takodjer jedna od tema.

"Nada za ulazak u NATO katalizator je kretanja u dobru smjeru u BiH ili drugim mogućim članicama, ali članstvo u NATO-u nije dar, već odgovornost, i zato moraju biti ispunjeni standardi", naglasila je gospodja Albright, dodavši kako je jedan od uvjeta članstva da u "zemlji nema unutarnjih sukoba".

Umirovljeni general John Craddock, bivši zapovjednik NATO-ovih snaga u Europi, u svom se svjedočenju založio za veće uključenje vojne strukture NATO-a u razmatranje strateškog koncepta.

Kurt Valker, bivši američki veleposlanik pri NATO savezu, u svom je istupu istaknuo da se Europska Unija treba u potpunosti pridružiti Sjedinjenim Državama u odgovoru na globalne sigurnosne izazove. Kazao je da kao iduće članice NATO-a vidi Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Charles Kupchan s washingtonskog Sveučilišta Georgetown ocijenio je da s približavanjem Ukrajine i Gruzije NATO savezu treba ići polako, dok se ne riješe pitanja odnosa NATO-Rusija.

XS
SM
MD
LG