Linkovi

Američka vlada razmatra opravdanost daljnjeg subvencioniranja proizvodnje etanola za biogorivo


Ured američke vlade za odgovornu administraciju ovih dana istražuje opravdanost izdašnih vladinih subvencija dodijeljenih tvrtkama u svrhu proizvodnje etanola, na bazi kukuruza, za gorivo. U jednom nedavnom izvješću, taj ured preporučuje revizorima da uzmu u obzir šire ekološke posljedice uzgajanja žitarica za biogoriva.

U pokušaju da se smanji ovisnost o inozemnoj nafti, Kongres je prije dvije godine izglasao zakon koji nalaže da američka motorna goriva uključe gotovo 140 milijardi litara etanola ili drugih biogoriva do 2022. godine, što je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 40-ak milijardi. Zbog toga je porasla i potražnja za kukuruzom.

To je bila prava blagodat za farmere, ali su - zbog potražnje za kukuruzom - porasli troškovi stočne hrane, i hrane općenito.

U izvješću objavljenom početkom ovog mjeseca, Ured američke vlade za odgovornu administraciju navodi da će, uz porast potražnje za biogorivima, kakvoća zraka, vode i tla vjerojatno biti narušena, iako se ne zna do koje mjere. U istom se dokumentu kaže da savezni porezni kredit, uspostavljen 1978. godine za pomoć razvoju industrije etanola, nije više potreban jer je ta industrija u posljednjih nekoliko godina rapidno narasla. Ovaj vladin ured kaže da je porezni kredit američku vladu prošle godine koštao četiri milijarde dolara.

Elizabeth Jones, stručnjakinja za energetiku, kaže da da se poljoprivredne udruge pribojavaju da će više ekološke kontrole omesti kontinuirani rast ove industrije: "Nas također brine njihov prijedlog da bi Kongres trebao promijeniti ili ukloniti porezni kredit za etanol. Mi stari propis podržavamao i mislimo da je važno da on ostane na snazi dok industrija etanola raste."

Elizabeth Jones kaže da farmeri koji razmišljaju o uzgoju žitarica za biogoriva moraju vjerovati u budućnost ove industrije. Ona ističe da je Barack Obama podržao razvoj biogoriva tijekom svoje izborne kampanje za Bijelu kuću te da se poljoprivredne udruge nadaju da će surađivati s njegovom vladom kako bi mu pomogle da održi to obećanje.

XS
SM
MD
LG