Linkovi

U izvješću Reportera bez granica, Hrvatska na 78. mjestu po slobodi i pravima medija


U godišnjem izvješću organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija u svijetu kaže se da Europa i dalje bilježi pad na tom planu. Ova pariška skupina kaže da, premda Europa i dalje drži prvih 13 mjesta na popisu zemalja s najvišim standardima medijskih prava, nekoliko članica Europske unije pada sve niže na tom popisu otkako su se pridružile uniji.

Najveći pad u rangiranju doživjela je Slovačka, koja je pala za 37 mjesta, na 44. mjesto. Niže rangiranje rezultat je – kako kažu Reporteri bez granica – uplitanja vlade u djelovanje novinara, kao i usvajanje zakona koji dozvoljava automatsko pravo odgovora u tisku. Ističe se da su Hrvatska – rangirana na 78. mjesto -, te Armenija – rangirana 111. -, zemlje u kojima novinarima još uvijek prijete fizički napadi.

U izvješću se također ističe da još uvijek nema zaštite za ruske medije – rangirane na 153. mjesto -, tri godine nakon još uvijek neriješenog ubojstva novinarke Anne Politkovskaye. Navode se daljnja ubojstva novinara i aktivista za zaštitu ljudskih prava, kao i propust Rusije da kazni odgovorne za te napade.

Francuska je pala za osam mjesta – na 43. – zbog sudskih istraga, pretresa novinskih redakcija, te općenitog uplitanja političara, poput francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Italija je od šest osnivajućih članica Unije rangirana najlošije zbog nasilja mafije protiv novinara, kao i zbog zakona koji medijima onemogućava objavljivanje prijepisa prisluškivanja.

Gruzija se popela za 39 mjesta u rangiranju, uz isticanje autora izvješća da ova bivša sovjetska republika u promatranom periodu nije sudjelovala u nikakvom ratu.

XS
SM
MD
LG