Linkovi

Zdravstvena reforma simbolizira doba polarizirane politike u Washingtonu


Predsjednik Baracka Obama i njegovi demokratski saveznici u Kongresu približili su se usvajanju zakona o reformi sustava zdravstvene skrbi nakon što je taj prijedlog usvojen u senatskom Odboru za financije. Napore demokrata za sada je podržao samo jedan republikanski član Senata, senatorica Olympia Snow. U Washingtonu danas nema veće dvostranačke suradnje, no to nije uvijek bio slučaj.

Linije političke bojišnice po pitanju zdravstvene reforme potpuno su povučene i simboliziraju doba polarizirane politike u Washingtonu. No ne tako davno važni zakoni imali su podršku obje glavne stranke. Na primjer, republikanci su šezdesetih godina podržali napore za građanska prava Amerikanaca afričkog podrijetla. Ugledni republikanci podržali su i sporazum između Sjedinjenih Država i Paname oko Panamskog kanala 1978. godine, premda su konzervativci kritizirali tadašnjeg predsjednika Jimmya Cartera zbog njegove odluke da se Panami prepusti kontrola nad važnim morskim prolazom. Sve to izgleda jako daleko danas dok se u Kongresu vodi debata o reformi sustava zdravstvene skrbi.

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid kaže da su vrata republikancima uvijek otvorena. "Priključite nam se. Želimo reformu zdravstvene skrbi. Želimo je zajedno s vama. Mi ćemo je provesti s vama ili bez vas".

Demokratima se u njihovim naporima za sad priključila samo republikanska senatorica Olympia Snow. "Vjerujem da posljedice ne poduzimanja ničega nameću Kongresu osjećaj hitnosti da iskoristi bilo kakvu priliku za pokazivanje sposobnosti da se riješe monumentalna pitanja našeg vremena".

Većina republikanaca protivi se različitim prijedlozima demokrata tvrdeći da se radi o prevelikom mješanju vlade u ekonomiju. Tijekom prošlogodišnje kampanje, tadašnji predsjednički kandidat, Barack Obama govorio je o naporima za promjenu političke kulture u Washingtona, ali za sada bez većeg uspjeha.

Norman Ornstein politički je analitičar pri Institutu Enterprise u Washingtonu. "Mnogi republikanci, uključujući neke vrlo konzervativne, žele surađivati s drugom stranom jer kako ne bi samo radili na blokiranju prijedloga druge strane već stvarno pridonijeli unapređivanju temelje. No unutarnji pritisak da se izbjegne, recimo tako, suradnja s neprijateljem, toliko je snažan da se oni ne odlučuju na takvu suradnju".

Unatoč političkim podjelama nedavno glasovanje u senatskom Odboru za financije o reformi zdravstvene skrbi analitičari smatraju značajnim. Martin Kady radi za politički web sajt Politico. "Ovo je najbliža točka kojoj je Kongres došao u proteklih 60 godina po pitanju zdravstvene reforme. Radi se o velikoj potencijalnoj pobjedi demokrata u Senatu, a ukoliko zakon bude usvojen u oba doma, i o ogromnoj pobjedi predsjednika Obame".

Međutim, čak je i američki čelnik ustvrdio da je bitka oko reforme zdravstva daleko od kraja. "Provođenju reforme približili smo se više nego ikada ranije. No još nismo došli do cilja".

U Senatu i Zastupničkom domu nalaze se dvije različite verzije zakona koje bi, ako budu usvojene, pregovarači dva doma trebali uskladiti.

XS
SM
MD
LG