Linkovi

Obama: 'Postupak Hamida Karzaija predstavlja važan korak prema vjerodostojnim izborima'


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai prihvatio je održavanje drugog kruga izbornog nadmetanja protiv svog glavnog protivnika, bivšeg ministra vanjskih poslova, Abdulaha Abdulaha. Drugi krug održat će se 7. studenoga. Povjerenstvo za ispitivanje izbornih pritužbi, koje djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda, prethodno je objavilo da su zbog prevare poništili gotovo jednu trećinu glasova Hamida Karzaija. Time je njegov postotak osvojenih glasova pao ispod 50 posto, izbornog praga dovoljnog za automatsku pobjedu.

Karzai se ispočetka protivio međunarodnom pritisku da pristane na drugi krug izbora ili pak na uspostavu vlade nacionalnog jedinstva. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji s američkim sentorom Johnom Kerryem i predstavnikom Ujedinjenih naroda Kai Aideom Karzai je rekao da prihvaća odluku o poništavanju dijela glasačkih listića te da pristaje na drugi krug izbora. Prema nekim izvorima, američkoj vladi prihvatljivija je bila opcija uspostave vlade nacionalnog jedinstva zbog troškova i rizika koje donosi novi krug izbora.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da postupak Hamida Karzaija predstavlja važan korak prema vjerodostojnim izborima. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da će njegova organizacija učiniti sve što može da se drugi krug glasovanja održi na siguran i vjerodostojan način. Međutim, dodao je daće taj zadatak predstavljati "veliki izazov".

XS
SM
MD
LG