Linkovi

Nova američka politika prema Sudanu - angažman, a ne izolacija


Sudanski dužnosnici izražavaju oprezno odobravanje nove američke politike prema Sudanu, objavljene jučer, koja uključuje i stimulacije i pritiske kako bi se navelo Sudan da okonča teška kršenja ljudskih prava i primijeni mirovni sporazum o okončanju 21-godišnjeg grašanskog rata između sjevera i juga zemlje.

Predsjednički savjetnik Ghazi Salahadin nazvao je novi plan 'strategijom angažmana' a ne izolacije, rekavši da ima pozitivne točke u usporedbi s prethodnom politikom. No, on je rekao da je za žaliti da Sjedinjene Države još koriste termin genocid za opisivanje stanja u Darfuru.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nekoliko je puta upotrijebila termin genocid tijekom tiskovne konferencije o Sudanu. Ona je naglasila da Sjedinjene Države žele vidjeti promjene na terenu.

Nova američka politika ima za cilj okončanje sukoba i kršenja ljudskih prava u Darfuru, ubrzavanje primjene mirovnog sporazuma iz 2005. o okončanju građanskog rata, kao i osiguranje da Sudan neće pružiti utočište međunarodnim teroristima.

U priopćenju predsjednika Obame kaže se da će Sjedinjene Države nastaviti s oštrim ekonomskim sankcijama protiv sudanske vlade, dok će posebni američki izaslanik Scott Gration nastaviti svoje napore da se postigne mir kroz angažman sudanske vlade.

XS
SM
MD
LG