Linkovi

Američki ministar obrane kaže da odluka o strategiji u Afganistanu ne bi trebala čekati okončanje izbornog procesa


Američki ministar obrane Robert Gates kaže da Sjedinjene Države i njezine saveznice moraju surađivati s afganistanskom vladom bez obzira koja će ona biti na kraju spornih predsjedničkih izbora iz kolovoza.

Na putu za Aziju, Gates je novinarima izjavio da će ispravljanje navoda o izbornoj prijevari biti 'evolucijski proces', te da odluke o strategiji i broju postrojbi ne bi trebale čekati da nova vlada preuzme dužnost.

Izjave američkog minstra obrane u suprotnosti su s onima šefa ureda Bijele kuće Rahma Emanuela, koji je u nedjelju izjavio da predsjednik Obama neće donijeti odluku o slanju daljnjih postrojbi u Afganistan sve dok pitanje izbora ne bude riješeno i nova vlada spremna na učinkovit rad sa Sjedinjenim Državama.

U međuvremenu je najavljeno da će afganistanski predsjednik Hamid Karzai danas objaviti kako namjerava proslijediti nakon što je UN-ov panel odbacio gotovo trećinu njegovih glasova iz spornih izbora.

U jučerašnjoj objavi, Komisija za izborne žalbe kaže da je 'otkrila jasne i uvjerljive dokaze o prijevari' na više od 200 birališta. Ti nalazi stavljaju predsjednika Karzaija ispod 50 posto koliko mu je bilo potrebno da izbjegne drugi krug glasovanja nasuprot glavnom izbornom konkurentu, bivšem ministru vanjskih poslova Abdullahu Abdullahu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs jučer je rekao da je 'neizmjerno važno' da međunarodna zajednica vidi da su afganistanski čelnici voljni učiniti izborni proces legitimnim. On je, međutim, dodao da će koalicijske snage morati pomoći vladi da izgradi legitimitet i ponese se s korupcijom bez obzira tko bude proglašen pobjednikom.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je ohrabrena smjerom kojim se razvija situacija.

XS
SM
MD
LG