Linkovi

Globalna ponuda nafte mogla bi presušiti tijekom sljedećih 10 godina


Novo izvješće cijenjene istraživačke tvrtke upozorava da bi tijekom sljedećih deset godina globalna ponuda nafte mogla presušiti. Izvješće, koje je objavljeno tijekom sastanka Međunarodne agencije za energiju u Parizu, a koje je izradio britanski Centar za energetska istraživanja, navodi da će proizvodnja nafte najvjerojatnije doseći maksimum 2020. godine, nakon čega će smanjenje ponude dovesti do globalne nestašice.

Svjetska potražnja za naftom je neodrživa – to je zaključak novog izvješća objavljenog na ministarskom sastanku Međunarodne agencije za energiju u Parizu. Autor studije Steve Sorrell, tvrdi da bi globalna ponuda nafte mola početi slabiti prije 2030-te godine:

"Potpuno je prirodno da će se proizvodnja nafte u određenom trenutku početi smanjivati, bez obzira na ulaganja u usporavanju tog procesa. Deset, petnaest, dvadeset godina nije tako daleko…"

Tema sastanka ministara za energetiku 28 zemlja članica bili su glavni energetski problemi s kojima je svijet danas sučeljen. Izvršni direktor agencije Nobuo Tanaka kaže da je među njima i visoka cijena energenata:

"Doba jeftine energije je završeno. Doba jeftine nafte je gotovo. To je naša poruka."

Svjetska proizvodnja nafte je trenutno 85 milijuna barela dnevno, a predviđa se da će narasti do preko 100 milijuna barela prije nego što njene zalihe počnu presušivati. Međutim, neke istraživačke udruge tvrde da će proizvodnja nafte biti dostatna duboko u 21-o stoljeće. No, Sorrell se s time ne slaže:

"Čak i ako imate optimističke pretpostavke o veličini zaliha, i ako pretpostavite da će doći do ulaganja nužnih da se te zalihe počnu crpiti, dokazi i dalje ukazuju na ograničenja u budućnosti."

Bez obzira na recesiju i popularnost vozila s niskom potrošnjom, što je umanjilo potražnju za naftom u Sjedinjenim Državama, OPEC – Organizacija zemalja proizvođača nafte, kaže da će potražnja za naftom rasti brže od očekivanja uslijed globalnog ekonomskog oporavka i povećane potrošnje u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG