Linkovi

Posebno dizajnirana hrvatska kravata za predsjednika Obamu


Hrvatski Sabor je prošle godine usvojio odluku da se 18. listopada proglasi Danom kravate u Republici Hrvatskoj. No, taj datum ima veze i s američkim predsjednikom.

U obrazloženju Sabora piše da je "…kravata jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv kao hrvatski". Jeste li znali da kravata ima svoj dan? Tako počinje proglas kojim ustanova Academia Cravatica u Hrvatskoj i svijetu najavljuje 18. listopada – Dan kravate pozivajući da se on obilježi kao "dan dostojanstva i zajedništva". Dan kravate se obilježava i u nekoliko svjetskih metropola i gradova svijeta, pa i u glavnom američkom gradu neće ostati nezapažen. Naime, hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović, povodom Dana kravate, darovat će američkom predsjedniku Baracku Obami unikatnu kravatu s hrvatskim motivima.

Kolinda Grabar-Kitarović: Međunarodni Dan kravate u Washingtonu ove godine obilježavamo predajom kravate američkom predsjedniku Obami i marame za gospođu Michelle Obama, za prvu damu, koju smo, isto tako, pripremili. Sljedeće godine, nadam se, da ćemo imati malo širu manifestaciju u nekoliko američkih gradova. Inače, predaja, na žalost, iz sigurnosnih razloga ne može ići izravno nego ta kravata mora proći sigurnosnu proceduru gdje se ona pregleda. Međutim, gospođa Capricia Marshall, koja je šefica protokola u Bijeloj kući, a hrvatskog je podrijetla, obećala je da će je američki predsjednik dobiti izravno na ruke.

Kravata koju će dobiti predsjednik Obama je unikatna i nosi oznaku 1 kroz 1.

Kolinda Grabar-Kitarović: Ta je kravata posebno dizajnirana i izrađena za predsjednika Obamu u jednom, jedinom primjerku. Ona je lijepe decentne crvene boje i nadam se da ćemo je moći vidjeti na jednom od nastupa predsjednika Obame, a poznato je da on uvijek nosi vrlo lijepe kravate…Nadamo se da ćemo tu kravatu vidjeti na nekom od njegovih nastupa“.

Ekskluzivnu kravatu Croata već su dobili japanski car Akihito, predsjednik Kine Ju Hintao, španjolski kralj Juan Carlos, šef Europske komisije Jose Manuel Barosso, a čak je i pokojni papa Ivan Pavao drugi svojedobno dobio hrvatsku kravatu s motivom žita.

XS
SM
MD
LG