Linkovi

U Washingtonu održan Solarni dekatlon


Na otvorenom prostoru u srcu Washingtona, poznatom kao National Mall, održan je ovogodišnji Solarni dekatlon, u kojem sudjeluje 20 sveučilišnih timova iz četiri zemlje. Svaki od timova izgradio je kuću visoke tehnologije i visoke učinkovitosti koja se koristi isključivo solarnom energijom. Ovo natjecanje predstavlja sljedeću generaciju pionira i poduzetnika na polju čiste energije.

Gradnja kuća u kojima se koristi solarna energija, koja je započela prije samog otvaranja natjecanja, užurbano se nastavila i tijekom ceremonije otvaranja. Natječe se više od 800 studenata iz Sjedinjenih Država, Kanade, Španjolske i Njemačke.

U glavni američki grad doputovali su kako bi pokazali posljednja dostignuća zelene tehnologije i solarne energije, na natjecanju ‘Solarni dekatlon 2009,’ koje je organizirala američka vlada. Studentske se ekipe natječu u izgradnji najatraktivnije, energetski najučinkovitije kuće koja koristi solarnu energiju. Američki ministar energetike Steven Chu u svom je uvodnom govoru bodrio studente, ali i iznio činjenice o trenutnoj energetskoj potrošnji u zemlji:

"U Sjedinjenim Državama oko 40 posto energije odlazi u zgrade – bilo poslovne ili stambene. A i u ostatku svijeta taj je postotak više-manje isti."

20 natjecateljskih timova odabrano je prije dvije godine uz visoku konkurenciju. Španjolski tim predstavio je svoj projekt pod nazivom “Crno-bijela kuća.” Solarni paneli na krovu nakrivljuju se slijedeći smjer sunca tijekom dana. Postavljeni su na piramidalnu strukturu koja im omogućava lako okretanje. Profesor Giuseppe Adell sa sveučilišta Politecnica de Madrid pojašnjava:

"Ono što omogućuje nagibanje krova je pneumatski sistem s motorom koji pokreće nekoliko kablova i koji je programiran da se okreće u skladu s dnevnim svjetlom."

Profesor Adell kaže da su vertikalno položeni paneli na pročelju kuće također solarni receptori koji se okreću manuelno, sukladno sunčevom položaju, te dodaje da ova kuća može proizvesti dovoljno energije da bude samodostatna. Sveučilište Cornell iz savezne države New York sudjeluje u ovom natjecanju po treći put, sa 150 studenata. Oni su jedini koji su izgradili okruglu kuću, po modelu silosa. Chris Werner vođa je njihovog tima:

"Kuća u potpunosti funkcionira na solarni pogon. Vruću vodu i grijanje dobivamo iz cijevi solarnih kolektora. Na vrhu krova imamo 40 fotonaponskih panela General Electrica što nam priskrbljuje dovoljno energije za cijelu kuću."

Chris Werner kaže da se studenti nadaju da će paneli proizvesti više energije nego što je njihovoj kući potrebno, tako da će višak struje moći prodati dalekovodnoj električnoj mreži. Solarni dekatlon ocjenjuje deset različitih elemenata gradnje – od arhitekture do inženjeringa, udobnosti i mogućnosti prodaje.

XS
SM
MD
LG