Linkovi

Autor knjige Dragon House pomaže udomiti beskućnu djecu u Vijetnamu


Na pretrpanim ulicama Sajgona, odnosno današnjeg Ho Chi Minh Cityja, dvoje američkih prijatelja pokušavaju pomoći beskućnoj djeci i pronaći plemenitiji poziv u svom životu. To su Iris i Noah, fiktivni likovi u novom romanu Johna Shorsa, Dragon House. Međutim, problem djece beskućnika je stvaran, a kroz svoj roman, Shors čitateljima pruža priliku da ga pomognu riješiti.

John Shors odrastao je u gradu Des Moines u saveznoj državi Iowi, daleko od bilo kakvog azijskog utjecaja. No, nakon što je diplomirao na koledžu, proveo je nekoliko godina u Japanu, gdje je podučavao engleski jezik i štedio za putovanja u Kinu, Tajland i druge azijske zemlje. Kaže da se tada počeo zaljubljivati u Aziju:

"S naprtnjačom na leđima putovao sam po regiji oko godinu dana. Posjetio sam gradove poput Bankoka, Sajgona, odnosno Ho Chi Minh Cityja, Katmandua, Delhija, i druge. Bila su to prekrasna iskustva, a kultura, ljudi, povijest, hrana i klima očarali su me. Jednostavno mi se sve u tom dijelu svijeta sviđa. Vrlo je dinamično i puno života."

John Shors kaže da je tijekom tih putovanja primijetio da su na ulicama skoro stalno bila prisutna djeca. Kaže da su ta djeca često rođena u krajnjem siromaštvu tako da si njihovi roditelji doslovce ne mogu priuštiti da ih zadrže. Zato ih, kaže on, jednostavno napuste. U drugim slučajevima, dodaje John Shors, obitelji su rastavljene zbog droga ili smrti roditelja. U tamošnjim zemljama ne postoji sustav podrške koji bi se pobrinuo za tu djecu. Stoga su djeca na ulici – petogodišnjaci, šestogodišnjaci, desetogodišnjaci…koji se moraju brinuti sami za sebe. John Shors družio se i razgovarao s tom djecom i kaže da nije mogao obuzdati svoje divljenje prema njima:

"Ona bi na ulicama danonoćno prodavala sve i svašta – ventilatore, razglednice, cvijeće, bilo što za turiste. Ono što me se o njima dojmilo je da su oni pravi mali poduzetnici. Nikad ne bi stali, već bi energično i samouvjereno nagovarali turiste da kupe njihove artikle: kad je padala kiša – kišobrane, ako je bilo vruće – Coca Colu. To su nevjerojatno otporna, duhovita i inteligentna djeca. Svake bi večeri u Tajlandu igrao jednu igricu s jednim dječakom od sedam ili osam godina. On bi je zatim uzeo i nukao posjetitelje da igraju s njim, za jedan dolar. Tako je preživljavao. On me je oduševio svojom snalažljivošću."

Taj mu je dječak poslužio kao predložak za jednog od likova u njegovom novom romanu Dragon House, “Kuća zmaja.” Većina radnje u njemu odvija se u Vijetnamu. Knjiga počinje scenom u kojoj se Iris, glavna junakinja romana, priprema za svoju osobnu misiju u Vijetnam:

"Njen je otac vijetnamski veteran. On se vraća u Vijetnam kako bi otvorio centar za udomljenje i obrazovanje vijetnamske djece s ulica. No, već na početku knjige on se teško razboli i počinje umirati. Iris mu obećaje da će otići u Vijetnam i ostvariti njegov san – otvoriti taj centar. Upravo u trenutku odlaska, ona naiđe na svog prijatelja Noah-u, koji se nedavno vratio iz rata u Iraku, gdje je izgubio nogu. Zbog toga je vrlo uznemiren, nesretan i gnjevan. On odluči s njom poći u Vijetnam, ali ne zog toga što je mislio da će mu to pomoći već stoga što jednostavno nema ništa bolje za raditi."

Stupanje u kontakt s beskućnom djecom ulilo je, međutim, osjećaj nade i zadovoljstva time što rade u živote ovih dvoje prijatelja, osobito Noah-e. Iako je ispunjen tugom i srdžbom prema ratu u Iraku, kaže John Shors, on počinje razmišljati drugačije jer shvaća da je toj djeci teže nego njemu. On se čak izlaže opasnostima kako bi pomogao toj djeci. Kao i njegovi likovi, i sam Shors odlučio im je pomoći, a na to potiče i svoje čitatelje:

"Doniram postotak prihoda od prodaje novog romana Dragon House Zakladi Blue Dragon Children, jednoj od rijetkih koja zapravo pomaže djeci u Vijetnamu. Ja surađujem s njima, i ako je itko od vas slušatelja zainteresiran, možete posjetiti moju web stranicu www.dragonhousebook.com i informirati se o ovoj dobrotvornoj organizaciji kojoj pomažem. To je divno! Moj je roman u prodaji tek kratko vrijeme, a već smo uspjeli sakupiti dovoljno novca da pomognemo 250-ero djece na vijetnamskim ulicama."

Dragon House je treći roman Johna Shorsa nadahnut njegovim putovanjima po Aziji. On se nada da će čitatelji u njemu uživati i doći do zaključka da su ljudi – bilo na Zapadu ili na Istoku – više slični nego različiti.

XS
SM
MD
LG