Linkovi

Cajun country - jedinstveni turistički biser Louisiane


Prije četrdeset godina, da biste našli mjesto Breaux Bridge, u saveznoj državi Louisiani, morali ste se zaista potruditi.Pa čak i u to vrijeme, kada je do ovog mjesta vodio samo uski put, ljudi iz Texasa, Mississippija, pa čak i iz Lousiane, odlazili su tamo svaku večer.

Breaux Bridge, i njegov močvarni okoliš dom su lovcima, ribolovcima, farmerima šećernih polja, radnicima s naftnih bušotina, uzgajivačima škampi… Ovo je takozvana Cajun Country, nazvana po narodu koji je govorio francuski i koje je britanski guverner protjerao iz istočne Kanade 1755. godine, za vrijeme Francusko-indijanskog rata.Tisuće je prognanih migranata u tom periodu prešlo preko močvarne južne Louisiane, i skrasilo se u ovom kraju, gdje su u miru mogli loviti divljač i ribu.

No, otkada je u kasnim 1970-im godinama izgrađen veliki, moderni autoput preko zaljeva Atatchafalay, mnogi su turisti otkrili ovaj gradić. Turisti obilaze močvare pune aligatora i uče o kulturi Acadian naroda.Žele čuti glazbu ovog kraja, žele plesati, jesti škampe i juhu od aligatora. Često odu i u staru gostionicu Mulate’s, čiji se specijalitet zove užitak života. 'Ideja je da puno radimo, ali i da puno uživamo, jer inače - u čemu drugom je smisao života?' kažu tamošnji gosti.

A ponekad je najveći užitak gledati jednog starijeg čovjeka i ženu kako na plesnom podiju uživaju dok sa svojim unucima plešu Cajun jig.

XS
SM
MD
LG