Linkovi

Predsjednik Obama potpisao 7,5 milijardi pomoći za Pakistan 


Predsjednik Barack Obama potpisao je zakonski prijedlog o pomoći Pakistanu vrijedan 7 milijardi i 500 milijuna dolara. Bijela kuća je priopćila da ova mjera iskazuje široku podršku u Sjedinjenim Državama Pakistanu, ukazujući na jednoglasno usvajanje ove mjere u oba doma Kongresa od strane pripadnika obiju vodećih političkih stranaka. Bijela kuća je napomenula kako je predsjednik Obama rekao da Bijela kuća želi odnos s Pakistanom na temelju strateškog partnerstva "utemeljenog u podršci pakistanskim demokratskim institucijama i pakistanskom narodu".

U priopćenju se kaže da ova mjera formalizirato partnerstvo temeljeno na zajedničkoj predanosti poboljšavanju života Pakistanaca putem održivog gospodarskog razvoja, ojačavanju demokracije i vladavine zakona i borbi protiv ekstremizma. Jučer je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi izrazio nadu da kontroverza kod kuće glede tog paketa pomoći popustiti nakon što su mu članovi Kongresa dali pismena jamstva da neće biti povrijeđena suverenost Pakistana. Senator John Kerry i kongresnik Howard Berman jučer su uručili Quereshiju dokument u kojem se kaže da dodijeljena pomoć ne postavlja nikakve uvjete niti krši pakistansku suverenost.

Ova dvojica zastupnika kažu da se u pismenom priopćenju pojašnjavaju neke točke ova zakonske mjere i da će kao takvo ući u kongresni arhiv. Sam zakonski prijedlog ostat će neizmijenjen. Quareshi je ovo priopćenje s objašnjenjima nazvao "povijesnim" i korakom naprijed u bilateralnim odnosima. Rekao je kako će prenijeti pakistanskoj vladi kako je američka zakonska mjera o pomoći znak prijateljstva a ne prijetnja suverenosti zemlje. Ova zakonska mjera također traži od američke državne tajnice da svakih šest mjeseci podnosi izvješće o tome da li slaba pakistanska civilna vlada zadržava djelotvornu kontrolu nad vojskom.

***

Militanti u Pakistanu ubili su 38 osoba u koordiniranim napadima na različite službe sigurnosti u Lahoreu, na nemirnom sjeverozapadu zemlje.Dužnosnici u Lahoreu su priopćili da su skupine napadača upale u regionalni ured Savezne agencije za istrage, kao i u dva centra za obuku policajaca, pri čemu je ubijeno najmanje 26 osoba.Nije jasno koliko je militanata sudjelovalo u tim napadima, za koje pakistanske vlasti okrivljuju talibane. Očevici kažu da su neki od napadača bili tinejdžeri koji su ubijeni ili su detonirali prsluke s eksplozivom nakon što su bili ranjeni.Do drugog napada došlo je u mjestu Kohat na sjeverozapadu zemlje, gdje je u eksploziji automobila bombe uništena jedna policijska postaja, pri čemu je poginulo 11 osoba. Pakistanski talibani izvršili su četiri velika teroristička napada u posljednjih 11 dana, pri čemu je ubijeno najmanje 100 osoba.

XS
SM
MD
LG