Linkovi

Nezaposlenost se odražava na mentalno zdravlje


Nagli zaokret američke ekonomije na gore te prateći rast nezaposlenosti pogoršali su financijske prilike za milijune Amerikanaca. Recesija, također, ima negativne posljedice po mentalno zdravlje Amerikanaca. Novo istraživanje na nacionalnoj razini pokazuje da je znatno vjerojatnije da će nezaposleni građani imati ozbiljne mentalne probleme.

Istraživanje provedeno na gotovo tisuću odraslih Amerikanaca provedeno je za dvije neovisne aktivističke organizacije koje se bave mentalnim zdravljem. David Shern predsjednik je organizacije Mental Health Amerika. Kako kaže, istraživanje jasno pokazuje da se financijske poteškoće za mnoge ljude pretvaraju u psihološke probleme koji idu do razmišljanja o samoubojstvu.

"Nezaposleni su skloniji samoubojstvu, čak četiri puta više od zaposlenih građana. Čak i oni koji su zaposleni, a bili su prisiljeni promijeniti posao u protekloj godini dana, imaju dvostruko više izgleda da imaju mentalne poteškoće od onih zaposlenih koji nisu bili prisiljeni na takve promjene," kaže Shern.

Shern kaže da rizik od mentalnih poteškoća imaju i oni djelatnici koji su morali pristati na smanjenje plaće ili se osjećaju bespomoćno veći dio vremena. U istraživanju se ističe, što je bilo i očekivano, da nezaposleni Amerikanci imaju šest puta više problema u podmirivanju svojih financijskih obveza. To dovodi do još jednog problema: 42 posto anketiranih nezaposlenih Amerikanaca kažu da im novčani problemi i pomanjkanje zdravstvenog osiguranja onemogućavaju odlazak liječniku zbog mentalnih problema.

Direktor druge aktivističke organizacije za mentalno zdravlje koja je financirala istraživanje, National Alliance on Mental Illnes, Michael Fitzpatrick, kaže da se na taj način željelo skrenuti pozornost javnosti da se mentalni problemi mogu liječiti.

"Htjeli smo izaći u javnost s porukom da se depresija može liječiti kombinacijom razgovorne terapije i anti-depresanata. Prema nedavnom istraživanju gotovo 80 posto onih koji su se podvrgli takvom tretmanu osjećali su se bolje," kaže Fitzpatrick.

Fitzpatrick dodaje da njegova organizacija poziva Amerikance da se podvrgnu psihijatrijskom pregledu kako bi se utvrdilo jesu li njihove financijske bojazni mogući uzrok depresije: "Postoje besplatni testovi na depresiju u deset tisuća zajednica diljem zemlje s psihijatrijskim stručnjacima pri ruci kako bi im dali uputnice. Imamo mrežu od 1,100 suradnika diljem zemlje koji su spremni pomoći depresivnim ljudima i njihovim obiteljima. Također imamo spremne besplatne informacije i edukacijske materijale."

Zdravstveni djelatnici vjeruju da, dok se ekonomija polako oporavlja, trebat će više vremena za popravljanje situacije na tržištu rada. U međuvremenu, kažu oni, reagiranje na mentalnu krizu milijuna Amerikanaca koji imaju financijske probleme može doprinijeti zdravijem ekonomskom oporavku zemlje.

XS
SM
MD
LG