Linkovi

"The List," novi album Roseanne Cash


Pjevačica Roseanne Cash, 2005. godine izgubila je oba roditelja i pomajku. Tada je objavila album pod naslovom Black Cadillac. Njen najnoviji album „The List“ takodjer je vezan za njenu osobnu priču.

Na novom albumu Roseanne Cash pod naslovom „The List“ nalazi se 12 poznatih skladbi iz pera čuvenih skladatelja kao sto su Harlan Howard, Merle Haggard, Bob Dylan. Medju njima je i skladba Long Black Veil, hit Leftyja Frizzella iz 1959-te, a koju je njen otac Johnny Cash takodjer snimio 1965-te. 1973. godine pratila je svojeg oca Johnnya na turneji, kojoj je prilikom on uočio da njena tada 18-godisnja kćer ne poznaje mnoge od najvećih skladbi country glazbe.

Johnny je tada za nju sastavio popis od 100 najvažnijih country pjesama i rekao joj da bi ih sve trebala naučiti. Na popisu su se nalazile svakojake pjesme od starinskih folk balada s brda Appalachia, country gospela, južnjačkog bluesa i rockabillyja. "Na taj sam popis gledala kao na odličan podsjetnik na tradiciju iz koje i ja potičem," rekla je Roseanne.

Najstarija skladba na njenom novom albumu je „Bury Me Under the Weeping Willow“, koju je sastav obitelj Carter snimila 1927. godine.

Snimanje ove pjesme, kaze Roaseanne Carter, probudilo je uspomene na njenu pokojnu tetu Helen Carter, koja ju je naučila svirati gitaru. Roseanne takodjer kaže da joj je snimanje ovog albuma omogućilo da upozna s tim pjesmama i njihovim kulturnim nasljedjem svoje petoro djece.

Premda nije htjela otkriti koje se još skladbe nalaze na popisu koji je sastavio njen pokojni otac, Roseanne Cash već razmišlja o snimanju drugog nastavka. Izmedju ostalih, na albumu gostuju Elvis Costello, Jeff Tweedy iz sastava Wilco, Rufus Wainwright i Bruce Springsteen, koji se pridružuje Roseanni u skladbi Sea of Heartbreak.

XS
SM
MD
LG