Linkovi

Hrvatska u završnoj fazi pregovora s EU


Jedna od najvećih, ako ne i najveća prepreka Hrvatskoj u finalnoj fazi pregovaračkog procesa jeste korupcija. Upotpunjuje je reforma pravosuđa, još daleko od željenih dosega pretvaranja sustava u neovisan, stručan i efikasan. Ovo je nalaz redovne godišnje analize napretka Hrvatske kojega je objavila Europska komisija. Analiza odražava stvarno stanje promjena zemalja u prilagodbi članstvu u EU.

Hrvatska je, općenito, postigla zamjetan napredak po svim poglavljima, negdje je, istina, manji od željenoga – naročito u reformama pravosuđa i javne uprave – negdje značajniji, što je vidljivo u gospodarskim poglavljima i ekologiji. Upozoreno je da još nije počelo rezanje proračunske potrošnje te da je krajnje vrijeme brzo razriješiti problem pune suradnje s haaškim Tribunalom dostavom tzv. topničkih dnevnika. Spomenut je završetak pregovora do sredine iduće godine.

Za ostale zemlje regije analiza je ustvrdila da se kreću različitim brzinama, Makedonija je konačno dočekala mišljenje da je spremna za pregovarački proces, za Albaniju i Crnu goru se izrađuju studije – ili avisi – jesu li podobne za kandidatski status. Najviše brige izaziva Bosna i Hercegovina koja će, prema riječima povjerenika za proširenje, učiniti napredak tek kada politički lideri i narodi odluče da je vrijeme preuzeti sudbinu upravljanja zemljom u vlastite ruke.

XS
SM
MD
LG