Linkovi

U Bijeloj kući, Obama i Zapatero o Afganistanu, Iranu, ekonomiji i drugim pitanjima


Predsjednik Obama je razgovarao o svojem razmatranju strategije u Afganistanu sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom, koji je došao u Bijelu kuću po prvi puta nakon više godina.

Tijekom jučerašnjeg radnog ručka, kako je rekao gospodin Obama, on i premijer Zapatero razgovarali su o Afganistanu i čitavom nizu drugih pitanja, uključujući Srednji istok, oko čega su se obojica složila da je 'pravi čas' za Izraelce i Palestince da nastave mirovne razgovore.

Nakon Washingtona, prvi čovjek španjolske vlade odlazi na Srednji istok.

Predsjednik Obama je rekao da su se on i gospodin Zapatero složili da surađuju po pitanju politike prema Iranu; obje zemlje su voljne dozvoliti Iranu da razvije nuklearno-energetske resurse u miroljubive svrhe, ali se protive ikakvoj aktivnosti koja bi Iranu pružila nuklearno oružje.

Dvojica čelnika su razgovarala i o ekonomskim pitanjima. Gospodin Obama je rekao da i Sjedinjene Države i Španjolska 'marljivo' rade na smanjenju nezaposlenosti, te surađuju po pitanjima čiste energije i prijevoza.

Američki predsjednik je istaknuo da je Španjolska treći najveći ulagač u Sjedinjenim Državama, dok su Sjedinjene Države najveći ulagač u Španjolskoj.

XS
SM
MD
LG