Linkovi

Madeleine Albright: za svako raspoloženje - drugi broš


Bivša američka državna tajnica za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona, Madeleine Albright, bila je na glasu kao oštar pregovarač.Jedna nova izložba koja se trenutno prikazuje diljem Amerike, pokazuje kako je ona često iskazivala svoje raspoloženje noseći raznobojne broševe.Izložba, i knjiga, Read My Pins, Stories From a Diplomat’s Jewel Box - "Čitajte moje broševe, priče iz kutije za nakit jedne diplomatkinje," daju nam vrlo intiman uvid u njen život preko broševa koje je gospođa Albright nosila.

Madeleine Albright bila je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima od 1993. do 1997. godine, dok je u razdoblju od 1997. do 2001. obnašala dužnost državne tajnice.Ideja da bi kao jedno od oruđa diplomacije mogla koristiti svoje broševe sinula joj je u vrijeme prvog Zaljevskog rata. Kaže da je za tu ideju zaslužan – Saddam Hussein.

Kada ga je gospođa Albright kritizirala zbog nepoštivanja rezolucije Vijeća sigurnosti, Saddamov službeni pjesnik nazvao ju je zmijom kojoj nema ravne, na što je ona odgovorila tako što je stavila broš u obliku zmije.Nakon toga, broševi su postali njen zaštitni znak.Gospođa Albright koristila je broševe kako bi naglasila važnost pregovora, pokazala svoje raspoloženje i očekivanja, ili iskazala ponos što je mogla služiti svoju zemlju.

Većina njenih broševa kupljena je u trgovinama, no neki su izrađeni po narudžbi, samo za nju.Među njima se mogu naći ptice, razni insekti, leptiri, zvijezde, američka zastava i cvijeće.Kada se 2000. godine susrela s ruskim ministrom vanjskih poslova, Igorom Ivanovim, na razgovorima o ABM sporazumu, na sebi je imala broš u obliku presretača raketa.Predsjednik Vladimir Putin je rekao da je dovoljno pogledati na broš gospođe Albright i znati točno koja je pozicija američkog pregovaračkog tima.

Kada se susrela s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom, gospođa Albright nosila je broš u obliku bube s tvrdim oklopom, i kaže da je tom prilikom provela sate razgovarajući s njim o potrebi kompromisa na Srednjem istoku.U svojoj knjizi piše da su broševi iskazivali njeno raspoloženje, te da je, u danima kada je sudjelovala u teškim raspravama, i kad je htjela malo “bocnuti” svog sugovornika, nosila broševe u obliku stršljena.

Ova kolekcija broševa također pokazuje njena iskustva, a tijekom godina kolekcija je postajala sve veća kao rezultat promjena i novih izazova.Kada je, prilikom nedavnog potpisivanja svoje knjige u saveznoj državi Virginija, upitana, koji bi od broševa nosila, da joj se sada ukaže prilika da se susretne s iranskim ministrom vanjskih poslova, gospođa Albright je odgovorila:

"Imam jedan odličan broš koji se može vidjeti u ovoj knjizi.Na njemu su golub i orao zajedno.Dizajnirala ga je supruga bivšeg ministra obrane Billa Cohena, Janet Langhart Cohen.I mislim da bi taj broš odrazio upravo ono što ja osjećam, a to je da u otvorenoj ruci držimo neke ponude i inicijative, no istovremeno mi zadržavamo našu snagu, i jasno pokazujemo da su sve opcije još uvijek otvorene."

No, kada bi imala priliku da se susretne s predstavnicima iranske opozicije, gospođa Albright kaže da bi izabrala jedan znatno drugačiji broš.Definitivno bi izabrala nešto zeleno, dodaje ona, aludirajući na boju koju je za svoju kampanju izabrao reformistički kandidat Mir Husein Musavi.

Knjiga Read my Pins prikazuje državnu tajnicu Albright u jednom novom svijetlu, kao prvu damu američke diplomacije, koja spaja modu s diplomacijom.Knjiga se nalazi u prodaji u knjižarama diljem Amerike, dok je njena kolekcija broševa trenutno izložena u muzeju umjetnosti i dizajna u New Yorku, nakon čega će krenuti na turneju po Sjedinjenim Državama i svijetu.

XS
SM
MD
LG