Linkovi

Fary Moini - medicinska sestra i humanitarka koja se zalaže za obrazovanje djece i žena iz Afganistana


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine te rata u Afganistanu koji je potom uslijedio, medicinska sestra Fary Moini iz Kalifornije željela je pomoći nevinim ljudima u muslimanskom svijetu koji su zahvaćeni nasiljem.

Rođena u Iranu, Fary Moini posjetila je afganistanski izbjeglički logor u Pakistanu i kasnije sakupila novac kako bi tamo osuvremenila jednu kliniku. No, Fary Moini kaže da je najbolji način poboljšanja uvjeta života u Afganistanu – naobrazba, osobito žena i djece.

2001. godine, Fary Moini otputovala je u Pakistan, gdje je volontirala u jednoj klinici za izbjeglice i pomagala pri porodima. Kaže da je bila šokirana nedostatkom opreme u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Nije bilo posteljine, ni tople vode, niti grijanja. Tijekom poroda nestalo bi struje pa smo koristili džepnu svjetiljku, a doktori bi koristili rukavice koje se inače rabe za rukovanje hranom. Bez ikakve anestezije za majku, porodili bi novorođenče pod tako oskudnim svjetlom. Nikada to neću zaboraviti: od toga mi je bilo pozlilo. A niz lice su mi potekle suze…pitali su me što sa mnom nije u redu, a ja sam bila zapanjena takvom nehumanom situacijom."

To što je doživjela u klinici ponukalo je Fary Moini na razmišljanje kako bi ona mogla pomoći ljudima u Afganistanu, a da to ima dugoročnog odjeka. Prvo što je odlučila bilo je sakupiti novac uz pomoć organizacije Rotary International. Uspjela je sakupiti gotovo 250 tisuća dolara za izgradnju škole u Jalalabadu u Afganistanu, koja je otvorena 2004.-e godine. Međutim, u toj je školi Moini primijetila nešto što ju je uznemirilo: nju je pohađalo vrlo malo djevojčica starijih od 13 godina:

"Otkrila sam da ne vole ići u školu ako im je učitelj muška osoba. Žele da ih podučavaju žene. Tada su u školi postojale samo dvije učiteljice."

I opet – uz pomoć Rotary International, Fary Moini je sakupila dovoljno novca za upošljavanje čak 13 učiteljica. Tako je omogućila stotinama djevojčica da završe srednju školu. Cijelo to vrijeme Moini je razmišljala o načinima kako poboljšati obrazovanje djevojčica i mladih djevojaka. Njen posljednji projekt je studentski dom samo za djevojke, na Sveučilištu Nangarhar:

"Ako nemaju vlastite spavaonice ili kuću na sigurnom ili člana obitelji, njihove ih obitelji neće poslati na studij, i one neće biti u mogućnosti steći višu naobrazbu. To je bio razlog našoj ideji da izgradimo studentski dom. Jedino tako ćemo imati više djevojaka u školi."

Tijekom osam godina i 11 odlazaka u Afganistan, Fary Moini kaže da je nailazila na kritike od strane lokalnih muškaraca. No, čini se da je većina njih, kaže ona, prihvatila nju i njena zalaganja za obrazovanje djevojaka u Afganistanu. Moini dodaje da je najbolji način naobrazbe žena - da se obrazuje i muškarce. Time će ih se uvjeriti, kaže ona, da će od školovanja njihovih sestara i kćeri koristi imati i oni sami i njihovo društvo.

XS
SM
MD
LG