Linkovi

Nobelova nagrada za ekonomiju za rad koji bi mogao pomoći glede klimatskih promjena i globalne recesije


Amerikanci Elinor Ostrom i Oliver Williamson osvojili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoj rad koji bi mogao biti od koristi u nošenju s problemom klimatskih promjena i globalne recesije. Profesorica Ostrom, sa Sveučilišta Inidana, pokušava u svom radu identificirati politička, pravna i ekonomska pravila koja sprečavajuili potiču djelotvorno i održivo korištenje prirodnih resursa.

Profesor Williamson sa Sveučilišta Kalifornije u Berkleyu, učinio je pionirski rad na polju organizacijske ekonomike. Riječ je o proučavanju stvaranja i razvijanja institucija i kakav one učinak imaju na ekonomski razvoj. Njegov rad ima velike implikacije na upravljanje korporacijama. Mnogi ekonomisti tvrde da su upravo propusti na polju upravljanja korporacijama doveli do ekonomske krize koja je gurnula svijet u recesiju.

Inače, Elinor Ostrom prva je žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju otkako s eona dodjeljuje krajem šezdesetih godina. Današnje proglašenje posljednje je od šest Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju ove godine. Profesori Ostrom i Williamson podijelit će milijun i 400 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG