Linkovi

Predsjednik Obama pozdravlja kanonizaciju Oca Damiana koji je dao život skrbeći za oboljele od lepre na Hawajima


Papa Benedikt kanonizirao je u Vatikanu pet svetaca, pozivajući da – citiramo - 'otvorimo oči pred zlom koje nagriza čovječanstvo'. Francuski premijer Francois Fillon, belgijski kralj Albert II i kraljica Paola te poljski predsjednik Lech Kaczynski prisustvovali su misi u bazilici Svetog Petra.

Uz Jeanne Jugan, utemeljiteljicu Zajednice malih sestara siromaha, i belgijskog svećenika Jozefa Damiana de Veustera, člana Družbe Srca Isusova i Marijina koji je skrbio o oboljelima od lepre na Hawajima, kanoniziran je i poljski nadbiskup Zygmunt Szczesny Felinski, utemeljitelj zajednice Franjevačkih sestara Marijine obitelji. Svetima su proglašena i dvojica španjolskih redovnika, dominikanac Francisco Coll y Guitart i trapist Rafael Arnaiz Baron.

Predsjednik Obama – koji je rođen na Hawajima – pozdravio je kanonizaciju Oca Damiana i u posebnom priopćenju izjavio da si je Otac Damian 'priskrbio posebno mjesto u srcima Hawajaca'. Gospodin Obama kaže da je Otac Damian svojim radom dao glas onima koji ga nisu imali, te da je žrtvovao vlastiti život da dade dignitet onima koje su oboljeli od lepre.

Otac Damian je umro 1889., razboljevši se i sam od lepre, nakon što je 16 godina radio na hawajskom otoku Molokai, gdje je bila leprozna kolonija.

XS
SM
MD
LG