Linkovi

Pomiješane reakcije svijeta na dodjelu Nobelove nagrade predsjedniku Obami


Vijest objavljena u Oslu da je za dobitnika Nobelove nagrade za mir izabran predsjednik Barack Obama izazvala je nevjericu. Ubrzo su počele pristizati čestitke iz cijelog svijeta – između ostalih, od laureata Mikhaila Gorbacheva i Wangarija Mathaiija, prijašnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir. A izraelski predsjednik Shimon Peres, koji je tu nagradu dobio 1994.-e godine, rekao je da izbor Baracka Obame znači da je mir na Srednjem istoku sada stvaran i konkretan cilj:

"Ovdje u Jeruzalemu, zvona će zvoniti s novom nadom, uz osjećaj da je Gospod na nebu i vjernik na Zemlji te da obojica možemo zajedno raditi kako bi se kretali odlučno i u pravom smjeru te stvorili novu realnost. Gospodine predsjedniče, čestitam vam od srca. Ponosni smo kao narod i ponosni smo na vas."

Izraelski ministar obrane također je poslao svoje čestitke, kao i palestinski pregovarač Saeb Erekat, koji se nada da će ovaj izbor pomoći u borbi za mir između Izraelaca i Palestinaca. U prvim reakcijama arapskog svijeta uvjerljivo prevladavaju pozitivne ocjene. Bivši šef egipatski diplomacije i glavni tajnik Arapske lige Esmet Abdel Meguid, koji je godinama sudjelovao u mirovnim pregovorima na Srednjem istoku, izjavio je da nagrada dodijeljenja gospodinu Obami predstavlja pozitivan korak ka miru u regiji.

"Želim reći da smatramo da je Obama postigao puno za svoju zemlju i za svijet, te zaslužuje dodijeljenu nagradu. Radi se o pozitivnom potezu koji će voditi ka jačanju razumijevanja i razvijanju odnosa između Sjedinjenih Država i drugih zemalja, uključujući i Egipat."

U Saudijskoj Arabiji se bilježe izrazi zadovoljstva dodjelom Nobelove nagrade Baracku Obami. Jamal Kashoggi, urednik i izdavač utjecajnog dnevnika Al Watan, vjeruje da je gospodin Obama osvojio nagradu za mir zahvaljujući otvaranju prema arapskom i islamskom svijetu, što je pokazao u lipnju kada se muslimanima i Arapima obratio s Kairskog sveučilišta.

I glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen čestitao je predsjedniku Obami, rekavši da je on učinio izvanredne napore na jačanju međunarodne diplomacije i suradnje između naroda. Predsjednik Obama je pokazao i odlučnu predanost da pomogne u izgradnji mira i brani osnovna ljudska prava, surađujući pritom i sa Sjevernoatlanskim savezom. Tu je čast itekako zaslužio – rekao je glavni tajnik NATO saveza.

Svoje čestitke predsjedniku Obami uputio je i Javier Solana, glavni tajnik Vijeća Europske unije i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. On je rekao da je time potvrđeno izuzetno čelništvo Baracka Obame, njegova predanost borbi za mir te njegova neumorna usredotočenost na međunarodnu diplomaciju.

No, ne misle svi da je izbor američkog predsjednika za dobitnika Nobelove nagrade za mir dobar izbor. Jedan dužnosnik Hamasa rekao je da gospodin Obama mora još puno učiniti i da do sada ničime nije pridonio miru i pravdi u svijetu. Glasnogovornik talibana rekao je da je predsjednik Obama trebao dobiti nagradu za povećanje nasilja i ubijanje civila. Neki analitičari se pitaju je li do ove nagrade došlo prerano u Obaminom predsjedničkom mandatu – samo devet mjeseci nakon što je postao predsjednikom - budući da do sada nije postigao nikakve značajne rezultate na planu vanjske politike.

Dodjela Nobelove nagrade predsjedniku Obami u Aziji je naišla na suzdržane i miješane reakcije. Ovaj sin afričkog imigranta i majke Amerikanke izuzetno je popularan u inozemstvu - za razliku od svog prethodnika Georgea Busha - a posebno je omiljen u Indoneziji, gdje je proveo dio svog djetinjstva, kad je s majkom i očuhom živio u Jakarti. Wimar Witoelar, politički je komentator i bivši glasnogovornik predsjednika u Jakarti. On je vijest o dobitniku nagrade nazvao fantastičnom:

"Nobelova nagrada ne definira se poput kulinarskih recepata – to nije kao da morate razoružati pet tisuća ljudi pa ćete osvojiti nagradu za mir. No, mislim da je on već napravio puno otkad je bio izabran za predsjednika: inspiracija koju on širi, i njegovo vodstvo već je Ameriku udaljilo od utrke za masovnim uništenjem. Bivši predsjednik Bush zalagao se za masovno uništenje. A sada, predsjednik Obama je poveo američki narod na put ka miru, kazao je ovaj indonezijski politički komentator."

XS
SM
MD
LG