Linkovi

Hrvatski ansambl LADO otpočeo svoju američko-kanadsku turneju


Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, točno na Dan neovisnosti Republike Hrvatske otpočeo je svoju američko-kanadsku turneju, a prvi nastup imaju večeras u glavnom američkom gradu, Washingtonu. No, prvo predstavljanje imali su u hrvatskom veleposlanstvu.

Pred članovima diplomatskog zbora i ljubiteljima narodnih pjesama i plesova LADO je pokazao da ima 60 godina iskustva, ali i energiju koja se obično pripisuje mlađima od njega. U hrvatskom veleposlanstvu nazočili smo jednom od onih magičnih trenutaka kada glazba i pjesma budu predivan dar onima koji su imali sreću slušati i gledati nastup čuvenog hrvatskog ansambla. Jedan od tih sretnika bio je i američki odvjetnik George Huff:

"Nastup ansambla Lado jedan je od najljepših nastupa koji sam ikad vidio. Bio je to pravi užitak za mene kojeg ću zauvijek pamtiti."

Osim pjesme i svirke, imali smo priliku nazočiti i promidžbi monografije o ovom ansamblu, koju nisu čak vidjeli ni sami njegovi članovi. Monografiju pod nazivom "LADO hrvatsko Nacionalno blago" i sam ansambl predstavila je ravnateljica Ivana Lušić:

"Možemo s ponosom reći da je bogatstvo hrvatske tradicijske riznice predstavljeno upravo u ovom diplomatskom i političkom srcu svijeta - Washingtonu. LADO nazivaju ambasadorom Hrvatske u svijetu i LADO je naša riznica koju trebamo čuvati i s ponosom predstavljati u svijetu."

Domaćin ansamblu LADO i članovima diplomatskog zbora bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je ovom prilikom izjavila:

"Ovo je jedan iznimno bitan dio diplomacije. Vidjeli ste, ovdje je bio i znatan broj predstavnika iz diplomatskog zbora. Moram reći da su nas, nakon nekoliko pjesama koje je otpjevao LADO, mnogi molili da im damo karte za jedan od dva washingtonska koncerta."

Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima. U to će se moći uvjeriti, osim u Washingtonu, i građani New Yorka, Clevelanda, Pittsburgha i Chicaga te kanadskih gradova Montreala, Toronta i Ottawe, gdje će nastupiti i u državnom parlamentu.

---------------------------------------------------------------------------

NAJAVLJUJEMO

LADO Turneja 2009.

LADO Ansabl
Turneja SAD i Kanada
od 09. listopada do 01. studenog 2009.

09.10.2009. | Washington, Strathmore Theater
10.10.2009. | Washington, Strathmore Theater
13.10.2009. | New York, St. Patrick's Cathedral
14.10.2009. | New York, Lincoln Center
18.10.2009. | Pittsburgh, Byham Theater
20.10.2009. | Cleveland, Playhouse Square, Playhouse Theater
21.10.2009. | Chicago, The Harris Theater
25.10.2009. | Montreal, Place des Arts
26.10.2009. | Ottawa, Centerpointe Theatre
30.10.2009. | Toronto, Roy Thomson


XS
SM
MD
LG