Linkovi

UN: zbog klimatskih promjena proizvodnja hrane će se smanjiti, a cijene prehrambenih proizvoda povećati


Dva nova izvješća procjenjuju da će klimatske promjene smanjiti proizvodnju hrane i povećati cijene prehrambenih proizvoda u zemljama u razvoju. Studije su objavljene na najnovijem krugu UN-ovih rasprava o klimi, u Bangkoku.

U novom izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu kaže se da bi poljoprivredna proizvodnja u zemljama u razvoju mogla opasti za 9 do 21 posto do sredine stoljeća zbog klimatskih promjena. Taj će pad vremenski koincidirati s porastom broja stanovnika svijeta na više od 9 milijardi, što bi neke zemlje moglo učiniti ovisnijima o uvozu hrane nego što su sada. U drugom izvješću, onom Međunarodnog istraživačkog instituta za hranu, kaže se da će rastuća populacija i pad proizvodnje hrane zbog klimatskih promjena dovesti do porasta cijena hrane.

"Naši modeli projiciraju da će, čak i bez klimatskih promjena, cijene hrane rasti. A klimatske promjene samo čine problem još gorim."

Tako kaže Gerald Nelson, vodeći autor izvješća Instituta za hranu. Na telekonferenciji, on je rekao da će povećanje cijena hrane i smanjenje opskrbe dovesti do smanjenog unosa kalorija, preokrećući tako trend poboljšanja prehrane koji bi se inače odvijao. Izvješće procjenjuje da će zbog klimatskih promjena daljnjih 25 milijuna više djece biti pothranjeno nego što bi bio slučaj kad ne bi bilo klimatskih promjena.

U izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu posebno se ističe potreba da se farmerima u zemljama u razvoju pomogne da povećaju urode i prilagode se klimatskim promjenama. Leslie Lipper iz te agencije Ujedinjenih naroda kaže da postoje načini da se poveća produktivnost farmera kojom bi istodobno bilo smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova:

"Ukoliko se odlučimo za načine kojima se ispušta malo stakleničkih plinova, uz istodobno povećanje otpornosti usjeva prema suši i klimatskim promjenama, onda možemo reći da ćemo biti sposobni dostići cilj da svijet prehranimo do 2050. i da povećamo sposobnost poljoprivrednog sektora da ublaži klimatske promjene."

Obje su studije dio napora da se poljoprivredu učini jednakopravnim faktorom u klimatskim pregovorima. Obje su objavljene uoči summita Organizacije za hranu i poljoprivredu, posvećenog sigurnosti hrane, koji će se krajem mjeseca održati u Rimu.

XS
SM
MD
LG