Linkovi

Zahvaljujući Stephenu Dukkeru, stotine tisuća učenika u zemljama u razvoju imaju pristup kompjuteru i Internetu


Stephen Dukker svoj je prvi posao s računalima dobio kad mu je bilo 16 godina: predstavnik tehničke podrške za jednu kompaniju koja je prodavala kompjuterske usluge.

"Vrlo rano postao sam jednim od direktora tvrtke CompUSA, koja je nekoć bila najveći prodavač računala na svijetu. Onda sam osnovao firmu pod imenom eMachines, koja je prije deset godina iz korijena promijenila kompjutersku industriju kad smo snizili cijene računala s tisuću na 500 dolara i tako otvorili tržište milijunima novih korisnika, temeljeno na dostupnosti cijena. A sada radim isto to s tvrtkom NComputing," kaže Stephen Dukker.

On pojašnjava da NComputing pomaže pri uvođenju kompjuterske tehnologije u učionice širom svijeta, za samo mali dio troškova instaliranja osobnih računala. Novi sistem umrežavanja ove tvrtke, kaže Dukker, koristi se još neiskorištenim potencijalom današnjih osobnih računala za obradu podataka. Najjeftinije stolno računalo, po cijeni od 300 dolara ili nižoj, sada je superračunalo, kaže Dukker, uz korištenje samo djelića raspoloživog kapaciteta tog kompjutera. Tvrtka Stephena Dukkera proizvodi softver i hardver koji omogućuje da stolna računala po cijeni od 300 dolara prikazuju programe i aplikacije za desetine učenika istovremeno:

"Ako ovaj sofver ugradite u bilo koji kompjuter, on će u njemu stvoriti memoriju onih kompjutera koje nazivamo virtualna stolna računala. Uz to proizvodimo i dio strojne opreme koja se koristi umjesto osobnog računala. To je jedna mala kutija na koju ćete priključiti tipkovnicu, miša, zvučnike, ekran i sve ostalo. Nakon što kutiju zatim priključite na vaš kompjuter, sve će se odvijati na tim virtualnim računalima umjesto na onom kojeg svi dijele – a sve to uz puno manji trošak nego u slučaju da imate vlastiti kompjuter."

Dukker kaže da se ovaj koncept nadograđuje na model za umrežavanje korišten kada je kompjuterska industrija još bila u povojima:

"1960-ih i 1970-ih godina, kad su kompjuterski posluživači koštali milijun dolara ili više, postojalo je nešto što se zvalo poslovni 'time-sharing.' Trebali ste kupiti pasivni terminal za nekoliko stotina ili čak tisuću dolara, a njegovo korištenje plaćali ste po satu. To je otpočelo proces kojem je cilj bio sniziti cijene kompjutera i učiniti ih dostupnima tvrtkama koje nisu imale mogućnosti kupiti vlastite posluživače. 1970-ih i 1980-ih godina ti su posluživači postali mini-kompjuteri koji su se mogli nabaviti po cijeni od, recimo, 50 tisuća dolara. No, i svaki se od njih morao priključiti na pasivni terminal, monitor i tipkovnicu, jer se cijeli kompjutorski proces odvijao u središnjoj 'kutiji.'"

Vrativši se tom modelu, Drukker kaže da ova računalna mreža više ne zahtijeva da svaki korisnik ima vlastito osobno računalo. To znači da škole mogu za svoj uloženi novac dobiti puno više kompjuterskog kapaciteta. Iako priznaje da su osobna laptop, odnosno prijenosna računala, dragocjena, Dukker kaže da će zajednička uporaba oskudnih resursa pružiti većem broju djece bolji pristup Internetu. Stotine tisuća učenika u zemljama u razvoju diljem svijeta sada mogu otići na Internet, zahvaljujući sustavu NComputinga, kaže Dukker ponosno, i dodaje:

"Kad sam u Bangladešu gledao medijsku snimku priključenja koje smo tamo obavili, jedan od novinara prišao je jednom učeniku i upitao ga što za njega znači pristup kompjuterima. Dijete je odgovorilo vrlo kratko: 'Želim postati doktor.' Iza njega stajao je jedan čovjek u suzama. Novinar ga je upitao zašto plače, a on je odgovorio: 'Ja sam ravnatelj škole. Prošle godine ovom je djetetu farma, na kojoj je odrastao, bila cijeli svijet, a sada – otkako ima pristup Internetu – on vidi svijet kao mnogo veće i bogatije mjesto. Njegova je izjava rezultat dostupnosti Interneta našim đacima.'"

Drukker kaže da ima nabolji posao na svijetu. Pravi je poklon, kaže on, imati posao u dobroj kompaniji koja i čini dobro, čije djelatnosti imaju takav pozitivan odjek u društvu. Sustavima NComputing sada se koristi više od četiri milijuna učenika u tisuću 500 američkih školskih okruga, te u 40 tisuća mjesta u 100 zemalja širom svijeta. Napori Stephena Dukkera da premosti digitalni jaz u svijetu mijenjaju način na koji mnogi od nas svakodnevno koriste kompjuter.

XS
SM
MD
LG