Linkovi

Topnički dnevnici iz "Oluje" i dalje otvoreno pitanje


Hrvatska je odgovorila na adekvatan način i pravodobno na većinu zahtjeva Ureda tužitelja, naveo je u godišnjem izvještaju sudac Patrick Robinson. Međutim, Hrvatskoj se zamjera što Tribunalu nije dostavila topničke dnevnike iz operacije „Oluja“. „Ured Tužitelja nastavlja se suočavati s poteškoćama u osiguravanju hrvatske suradnje u procesu Gotovina i ostali. Konkretno, od 2007. godine, Hrvatska opetovano nije predala ključne vojne dokumente iz operacije „Oluja“. Štoviše, ostvaren je tek limitirani napredak u istrazi koju je Tribunal naložio Hrvatskoj u vezi potrage za nestalim dokumentima“, navodi se u izvješću.

Predsjedatelj Haškog tribunala Patrick Robinson održao je i govor u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u kojem je kazao da će većina sudskih procesa biti okončana 2010. godine. Još tri suđenja, procijenio je Robinson, bit će zaključena početkom 2011, a posljednje suđenje, ono Radovana Karadžića, bit će zaključeno 2012.

„Na žalost dvojica osumnjičenika još uvijek su na slobodi, Ratko Mladić i Goran Hadžić. Ukoliko oni ne budu izvedeni pred lice pravde“, smatra Robinson, „to će ostaviti mrlju na povijesnom doprinosu Ujedinjenih naroda na proces izgradnje mira na području bivše Jugoslavije“. Predsjedatelj Tribunala pozvao je sve članice da učine sve što mogu kako bi se osiguralo uhićenje Karadžića i Hadžića.

Sdac Robinson osvrnuo se i na pitanje naknade za patnje žrtava odnosno neuspjeha međunarodne zajednice da im takvu naknadu osigura.

„Na više načina ove žrtve osjećaju da ih je međunarodna zajednica zaboravila i da su njihova prava ignorirana. „Što se tiče njihovog prava na kompenzaciju moram se složiti da ih je međunarodna zajednica zaboravila. Trenutno ne postoji učinkoviti mehanizam kojim bi žrtve tražile naknadu za svoje ozljede unatoč činjenici da su njihova prava na takve kompenzacije čvrsto ukorijenjena u međunarodnom pravu“, ustvrdio je u svom govoru Patrick Robinson, predsjedatelj Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG