Linkovi

Nina Simone, 'Mlada, nadarena, crna'


U slijedećih nekoliko minuta – riječju i glazbom o pjevačici i skladateljici čija je pjesma svojedobno bila proglašena nacionalnom pjesmom crnaca u Americi. Možete li po glasu prepoznati o kome je riječ?

Nina Simone autorica je i izvođač pjesme koju ste upravo čuli, naslovljene 'Mlada, nadarena i crna'. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, jedna od najvećih skupina za crnačka građanska prava proglasila ju je nacionalnom pjesmom crnaca u Americi.

Bila je čisto mala kada je zamijećena njezina glazbena nadarenost. Na klaviru je mogla izvoditi pjesmice kad su joj bile tri godine. Učila je slušajući i potom tražeći odgovarajuću tipku na klaviru. U knjizi o svom životu, Nina Simone je napisala da je sve što joj se događalo u životu kao djetetu imalo veze s glazbom. Jedno od prvih sjećanja bilo joj je ono majke kako pjeva … majke koja je uvijek po kući pjevala kršćanske napjeve. Taj se utjecaj kasnije čuo na snimci „If You Pray Right“, s albuma „Baltimore“.

Nina Simone se rodila kao Eunice Kathleen Waymon, 1933., u južnjačkom gradiću Tryon, u Sjevernoj Karolini. Roditelji su joj tada bili dobro stojeći, vlasnici nekoliko lokalnih biznisa. Međutim, teška ekonomska vremena pogodila su i njih teško – obitelj se selila u sve manje kuće kako im se prihod smanjivao.

Eunicine satove klavira plaćali su mnogi ljudi u gradu. S jedanaest godina, ona im je održala prvi koncert u gradskoj vijećnici. Tada je, kako je kasnije rekla, po prvi puta rasizam za nju postao stvaran: jedna je bjelačka obitelj maknula njezine roditelje iz prvog reda. No, ona je ustala i rekla da koncerta neće biti ako se njezine roditelje ne vrati na njihova mjesta. Bili su vraćeni i koncert je održan. Jednako kao tada, mnogo puta kasnije je ustajala i dizala glas protiv načina na koje se tretiralo crnce.

Maturirala je srednju školu kao najbolja učenica te generacije i preselila se u New York, gdje je dobila plaćenu školarinu za jednu godinu u slavnoj glazbenoj školi Juilliard. Nakon te prve godine, sama se morala uzdržavati. Neko je vrijeme radila kao klavirska pratnja za one koji su studirali pjevanje. A onda je saznala da se za ljetne poslove u Atlantic Cityju plaća puno bolje.

Dobila je posao da svira klavir u jednom baru, ali je drugi dan od nje traženo da i pjeva. Nikad dotad nije javno zapjevala. Kasnije je rekla da je odlučila pokušati zvučati kao Billie Holiday … i dobila posao. I postala Nina Simone jer nije htjela da joj roditelji saznaju što radi. Kasnije je i sama snimila brojne pjesme koje su postale slavne zahvaljujući Billie Holiday.

Nina Simone je bila vrlo aktivna u pokretu za građanska prava crnaca, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sjedinjene Države napustila je 1973. jer je – kako je kazala – bila gnjevna zbog tretmana crnaca u Americi. Živjela je na Karibima i u Africi prije nego što se nastanila za stalno u Francuskoj. Tamo je i umrla u dobi od 72 godine, 2003.

Jedna od njezinih najpopularnijih skladbi bila je „I Put A Spell On You“. Isti je naslov uzela i za knjigu u kojoj je opisala svoj život, objavljenu 1992.

XS
SM
MD
LG