Linkovi

Šećer + herbicid = baterija, ali auti ipak neće skoro voziti na slatke napitke


Znanstvenici su razvili novu metodu stvaranja elektriciteta iz vode, šećera i jednog uobičajenog sredstva protiv korova. Ali, još uvijek smo jako daleko od automobila pogonjenog šećerom.

Šećer je izobilan, obnovljiv i vrlo moćan izvor energije ... ustvari, on pogoni i nas same. Problem je bio pronaći katalizator koji će jeftino i učinkovito pretvoriti tu energiju u električnu struju. No, znanstvenici Sveučilišta Brigham Young, u Utahu, otkrili su vrlo obećavajućeg kandidata u prilično neobičnom izvoru. Kako su objavili u članku u časopisu Journal of the Electrochemical Society, ekipi znanstvenika je uspjelo napraviti djelatnu bateriju iz otopine glukoze i paraquata, jednog od najčešće korištenih herbicida u svijetu.

Prvi autor studije Dean Wheeler kaže da paraquat može stvoriti elektricitet i iz drugih šećernih otopina: "Probali smo, čisto iz zabave, jedan gazirani napitak, koji ima dosta fruktoze, i funkcioniralo je potpuno u redu."

No, nemojmo očekivati u skoroj budućnosti aute koji će voziti na gazirane napitke. Wheeler kaže da njihova baterija ne proizvodi dovoljno struje ni da bi pokrenula automobilčić igračku.

"No, ono što nas je stvarno uzbudilo jest činjenica da ta baterija radi daleko bolje od bilo čega drugoga što se ranije iskušavalo s glukozom kao gorivom," kaže Wheeler.

Wheeler kaže da njihova goriva ćelija pretvara oko 30 posto energije glukoze u elektricitet, dok su ranija istraživanja rezultirala maksimalnom iskoristivošću od oko 8 posto. Wheeler dodaje da katalizator - paraquat - ne samo da je učinkovit, nego je i jeftin. Mnoge druge gorive ćelije koriste platinu, jedan od najskupljih metala u svijetu. Paraquat je, doduše, toksičan, pa je vrlo važno osigurati prikladno rukovanje.

Dean Wheeler se nada da će jednog dana kompjuteri biti pogonjeni šećerom. No, ipak je oprezan. "Stara je šala među istraživačima gorivih ćelija da je svatko među njima samo pet godina daleko od komercijalnog uspjeha ... i tako već zadnjih 30 godina."

Dakle, za sada, ako vam treba malo energije, još uvijek ćete šećer morati sami pojesti ... a onda gurati auto.

XS
SM
MD
LG