Linkovi

Znanstvenici vide svijetlu budućnost za liječenja temeljena na istraživanjima matičnih stanica


Znanstvenici koji se bave istraživanjima matičnih stanica, pacijenti, kreatori politike, kao i poslovni čelnici okupili su se prije nekoliko dana u Baltimoreu na Svjetskom summitu za matične stanice. Raspravljali su o napretku istraživanja, etičkim pitanjima, podršci vlade, te komercijalnim prilikama za tu tehnologiju. S organizatorom summita razgovarala je Faith Lapidus.

Bernard Siegel vidi svijetlu budućnost za liječenja temeljena na istraživanjima matičnih stanica: "Ideja da ćemo jednog dana biti u stanju dobiti tkiva i organe da ponovno izrastu koristeći terapiju matičnim stanicama vrlo je važna i sjajna stvar."

Siegel, koji je direktor Instituta Genetics Policy, već vidi promjene koje će se dogoditi u medicinskoj skrbi kada se terapija matičnim stanicama pridoda kiruškim zahvatima i farmakoterapiji kao načinima liječenja bolesnih osoba. To će, kaže on, zahtijevati pomak paradigme u čitavom sektoru zdravstvene skrbi.

"Uz podršku temeljnim istraživanjima, moramo osigurati i prikladan regulatorni režim, kao i podršku novom polju medicine koje se tek rađa - regenerativnoj medicini. Morat ćemo obučiti liječnike, morat ćemo stvoriti nove naprave, osigurati da pitanje prava intelektualnog vlasništva bude jasno i uniformno, i tako dalje," kaže Siegel.

Rast novog polja regenerativne medicine, kaže Siegel, potiče potražnja potrošača: "Ako javnost upitate podržavate li istraživanja matičnih stanica, 70 do 80 posto će odgovoriti DA. A to ne zato što to doživljavaju kao pitanje javnog zdravstva, nego kao čisto potrošačko pitanje - stvar njihovog osobnog zdravlja i zdravlja onih najbližih i prijatelja. To je pokretačka snaga, i to ne samo u Sjedinjenim Državama nego diljem svijeta."

Siegel navodi istraživanja reprogramiranih stanica kao jedan od najvažnijih novih momenata u regenerativnoj medicini. Umetanjem nekoliko gena u neku posve običnu stanicu, recimo stanicu kože odrasle osobe, znanstvenici mogu tu stanicu vratiti u embrionsko stanje, a potom ju potaknuti da se diferencira u bilo koju drugu vrstu stanice.

No, bez obzira potječu li stanice iz embrija, odraslih osoba, ili se radi o reprogramiranim stanicama, Bernard Siegel kaže da su sve one dio znanstvenog pribora i moramo ih sve koristiti: "U vrijeme kad nas muče devastirajuće bolesti, kad nam je sustav zdravstvene skrbi ozbiljno nefunkcionalan, kako ćemo se uspjeti skrbiti o ljudima koji boluju od svih tih kroničnih bolesti? Pravi je odgovor - te bolesti treba izliječiti, a tu leži čitav potencijal matičnih stanica."

Organizacija koju vodi Bernard Siegel, Institut Genetics policy, zalaže se za proširenje istraživanja matičnih stanica. To je proširenje vrlo vjerojatno jer je predsjednik Obama ukinuo ograničenja na financiranje iz vladinih izvora, rekavši da među Amerikancima postoji konsenzus oko poticanja istraživanja matičnih stanica zbog ogromnog potencijala za nova liječenja i izliječenja.

XS
SM
MD
LG