Linkovi

Američke srednje škole nedovoljno dobro pripremaju učenike za studij bioznanosti, upozoravaju stručnjaci


Od biologije, preko ekologije, do medicine, bioznanosti su globalno prepoznate kao dinamički pokretači modernog ekonomskog napretka. Za mlade diplomce s koledža, diploma neke od bioznanosti otvara čitav niz karijernih mogućnosti. No, jedna nova studija pokazuje da mnoge škole u Sjedinjenim Državama ne čine dovoljno da bi svoje učenike bilo motivirale ili pripremile za studij bioznanosti. Kako izvješćuje Faiza Elmasry, autori studije sugeriraju neke načine kako bi američki obrazovni djelatnici mogli preokrenuti stvari.

Prva ikad provedena analiza u američkim saveznim državama o obrazovanju bioznanosti pokazala je širok nesrazmjer između škola.

"Neke uspijevaju prilično dobro, ali mnoge ne naprave dobar posao u pripremi učenika za studij bioznanosti, što je bio jedan od ključnih pokazatelja koje smo koristili," kaže Paul Hanle, predsjednik Instituta za biotehnologiju, koji je ko-sponzorirao studiju.

Škole u saveznim državama Connecticut, Massachusetts i New Jersey, kaže on, među onima su koje obave 'prlično dobar' posao u ugrađivanju bioznanosti u programe nastave znanosti, u održavanju dodatne, napredne nastave, te u osiguravanju da nastavnici budu dobro kvalificirani za tu nastavu. Škole u saveznim državama Arkansas, Florida i Teksas, s druge strane, zaostaju na planu pružanja dobrih znanstvenih temelja svojim učenicima.

"Ako se pogledaju sve savezne države, više od 43 posto učenika pohađalo je nastavu iz biologije u srednjoj školi. Značajno manje od pola je, dakle, spremno za studij bioznanosti. Statistički podaci su nam također pokazali da u obrazovanju prirodnih znanosti Sjedinjene Države, prema standardiziranim međunarodnim testovima, ostvaruju rezultate koji ih rangiraju na 25. mjesto među 30 razvijenih zemalja," kaže Hanle.

To znači, kaže Hanle, da mnogi mladi propuštaju priliku da ostvare karijeru u jednom od najbrže rastućih sektora na tržištu rada: "Poslovi u sektoru bioznanosti donose u prosjeku plaću od oko 71 tisuću dolara godišnje. To je gotovo dvostruko više od prosječne plaće u Sjedinjenim Državama. A, u farmaceutskim i medicinskim djelatnostima, taj je prosjek još veći. Dakle, to su vrlo dobro plaćeni poslovi."

Povećanje broja mladih koji diplomiraju bioznanosti, kaže Hanle, pomoglo bi i rastu ekonomije. To je, naime, industrijski sektor koji najbrže raste i otvara nove radna mjesta.

Jedan od ciljeva Instituta za biotehnologiju, kaže Hanle, upravo je poticanje i stimuliranje mladih na studij bioznanosti. U tom se smislu nude specijalni programi za nastavnike u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola jer je upravo to vrijeme kada učenici počinju gubiti interes za prirodne znanosti.

Takav program pohađala je i Ericka Senegar-Mitchell, nastavnica jedne srednje škole u Kaliforniji.

"Imali smo priliku obići najmodernije laboratorije, tvornice i kompanije. Prikazana nam je najnovija tehnologija uz poduku pedagoške metodologije za poduku tih novih sadržaja. Ja sam to odmah primijenila i to na način za koji sam znala da je mojim učenicima najinteresantniji i najviše ih angažira. Dakle, umjesto suhoparnog predavanja, određena se nastavna jedinica prezentira na njima mnogo aktivniji način: recimo, korištenjem vlastitog tijela, ispjevom teme rapom ili demonstraciju plesom i slično. Na koncu, saznaju sve što bi čuli i predavanjem, pa i više," kaže Senegar-Mitchell.

Takav je pristup Ericki Senegar-Mitchell donio i ovogodišnju nagradu za najboljeg bioznanstvenog obrazovnog djelatnika koju dodjeljuje Institut za biotehnologiju.

XS
SM
MD
LG