Linkovi

Na Svjetskom prvenstvu u Egiptu za nogometaše mlađe od 20 godina, u američkoj reprezentaciji igrači sa svih strana svijeta


U dobi od 20 godina Amerikanac bosanskog podrijetla Peri Marošević suočio se s onoliko nedaća na koliko prosječna osoba možda naiđe tijekom čitavog života. Kad je bio malo dijete, Marošević je zbog rata napustio Bosnu i Hercegovinu sa svojom obitelji:

"Rođen sam u Bosni u ratno vrijeme. Imao sam dvije godine, a moja sestra pet kad su moji roditelji odlučili da bi bilo najbolje otići. To je bilo jako teško vrijeme za sve u Bosni i Hercegovini. Moji roditelji donijeli su dobru odluku."

Marošević i njegova obitelj našli su se u Chicagu gdje se on pokazao dobrim učenikom te je dobio stipendiju za Sveučilište Michigan. Već ovaj dio priče može se opisati kao veliki uspjeh za Perija Maroševića no on je otišao i dalje. Kao i mnoga druga djeca imigranata u Sjedinjene Države on je zadržao ljubav za nogomet.

Kako je bio talentiran, uskoro su ga primijetili skauti Američkog nogometnog saveza i budući da je bio naturalizirani američki državljanin počeo je nastupati za mlade američke selekcije. Ranije ove godine izabran je u reprezentaciju igrača mlađih od 20 godina za Svjetsko prvenstvo u Egiptu. Koliko god posebno, iskustvo Perija Maroševića nije jedinstveno među 21 igračem u američkoj selekciji. Obrambeni igrač Gale Agbossoumone također je stigao u Sjedinjene Države bježeći pred ratom u rodnom mu Togou. Drugi obrambeni igrač, Sheanon Williams, sin useljenika iz Trinidada, kaže da etnička raznolikost pomaže igračima da se bolje razumiju te da to donosi zanimljivu kombinaciju talenata na terenu:

"Mislim da je to jedna od odličnih stvari u Sjedinjenim Državama. Svi smo pomiješani i to rezultira kombinacijom kakvu ne bismo imali da smo iz iste zemlje porijekla."

Osim igrača koji su rodom Amerikanci, tu su reprezentativci porijeklom iz Nigerije, Meksika, El Salvadora i Norveške. Svi su oni pridonijeli da se mlada američka reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo mlađih od 20 godina po sedmi put zaredom. Dok su mladi američki igrači sretni prilikom koja im se pružila u Sjedinjenim Državama, oni su istodobno ponosni svojim podrijetlom. Peri Marošević kaže da njegova obitelj nikada neće zaboraviti odakle su došli, ali su svi ponosni i sretni time što predstavlja Sjedinjene Države na nogometnom terenu:

"Oni su jako uzbuđeni. Ovo ja naša zemlja. Sjedinjene Države su nam dale toliko novih prilika. Moji roditelji rade, oni su sretni ljudi. Njihovi životi su ispunjeni. Neopisiv je osjećaj predstavljati Sjedinjene Države na svjetskom prvenstvu, biti jedan od igrača."

Svjetsko prvenstvo za mlađe od 20 godina počelo je 24. rujna i trajat će do sredine listopada.

XS
SM
MD
LG