Linkovi

Voda široko rasprostranjena na Mjesecu, ali ne baš i lako dohvatna


Medjunarodna skupina znanstvenika objavila je da su pronadjeni dokazi postojanja vode na Mjesecu. Znanstvenici predvodjeni doktoricom Carle Pieters sa Sveučilišta Brown objavili su te rezultate prije nekoliko dana na konferenciji za novinare Američke agencije za istraživanje svemira – NASA-e.

"Mjesec nam i dalje priredjuje iznenađenja, to je poruka koju se nadam da ćete ponijeti sa sobom. Na površini Mjeseca otkrivena je široko rasprostranjena prisutnost vode," rekla je dr. Pieters.

Koristeći podatke prikupljene američkim instrumentima smještenim na indijskom satelitu Chandrayaan, te potvrdjenim s još dvije letjelice, voda je pronadjena širom mjesečevog krajolika, ponajviše prema polovima i na površini.

Carle Pieters, kao i drugi znanstvenici, govorila je o vodi, tako su glasili i novinski naslovi, no Jack Mustard, još jedan član znanstvenog tima takodjer sa Sveucilista Brown, kaže da je ustvari nejasno je li to što se vidi uistinu voda čije se molekule sastoje od dva atoma vodika i jednog atoma kisika, ili je bak riječ o hidroksilu, kemijskom spoju sa samo jednim atomom vodika.

Do podataka se nije došlo izravnim proučavanjem stijena s Mjeseca nego spektrografskom analizom odbljeska svjetla s površine Mjeseca. Različiti kemijski spojevi imaju drugačiji spektrografski otisak, a voda i hidroksil imaju vrlo sličan.

Do ovog otkrića dolazi 40 godina nakon što su astronauti sa sobom s Mjeseca donijeli stotine kilograma stijena nazad na Zemlju, i Mustard kaže da su već tada uočili mogućnost postojanja vode u tim uzorcima.

"Po nekim mjerenjima koja su učinjena tad činilo se da u nekim stijenama postoji voda ili hidroksil, no ti su rezultati većinom bili odbačeni kao posljedica kontaminacije na Zemlji tijekom prijenosa iz letjelici u laboratorij. No sada nema nikakve sumnje da su nalazi točni," kaže Mustard.

Otkriće vode, ako je riječ o vodi, vjerojatno neće biti od koristi budućim posjetiteljima sa Zemlje. Vode nema ni na jednom mjestu u izobilju, iz jedne tone stijena bi se moglo iscijediti možda oko jedne litre vode. No, to bi otkriće moglo pojasniti znanstvenicima proces formiranja planeta i mjeseca.

Pitanje je da li je voda na Mjesec došla izvana, primjerice s kometa i meteorita ili je nastala geološkom aktivnošću na samom Mjesecu. Novi bi se dokazi mogli pojaviti za nekoliko tjedana kada će se letjelica pod nazivom LCROSS namjerno srušiti u jedan mjesečev krater, te tim udarom raspršiti tone materijala koje ce biti analizirane instrumentima za detektiranje uzoraka leda ili vodenih isparenja.

XS
SM
MD
LG