Linkovi

Peter Galbraith kaže da mu je opetovano bilo nalagano da ne pokreće pitanje prijevara na afganistanskim predsjedničkim izborima


Peter Galbraith – koji je prošli tjedan smijenjen s dužnosti pri misiji Ujedinjenih naroda u Afganistanu – kaže kako mu je opetovano bilo nalagano da ne pokreće pitanje prijevara na afganistanskim predsjedničkim izborima.

U tekstu, koji je objavljen u listu Washington Post, svojedobni prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj kaže kako su ovi izbori bili – citiramo – 'predvidljiva katastrofa'.

Galbraith kaže da je u srpnju saznao da je najmanje 1500 od 7000 birališta locirano na mjestima koja su tolio nesigurna da ih nikada nije obišao nijedan afganistanski izborni dužnosnik, niti snage sigurnosti. On kaže da su takva birališta poslala stotine tisuća lažnih glasačkih listića u korist trenutnog predsjednika Hamida Karzaija.

Bivši američki diplomat također ističe da je čitav izborni proces vodila afganistanska Neovisna izborna komisija, koja je 'poslušna ruka' gospodina Karzaija jer je on imenovao njezinih sedam članova.

Peter Galbraith kaže da ga je glavni tajnik Ban Ki-moon odstranio s dužnosti ne zbog neslaganja oko toga KAKO treba rješavati izvješća o široko rasprostranjenoj prijevari, nego oko toga treba li to uopće rješavati.

Ni afganistanska vlada niti Ujedinjeni narodi nisu još objavili javni komentar u odgovor na napis Petera Galbraitha. Ali, na jučerašnjem sastanku afganistanskog vijeća nacionalne sigurnosti, kojim je predsjedao gospodin Karzai, rečeno je da bi 'kasno okončanje izbornog procesa moglo biti štetno po zemlju'.

XS
SM
MD
LG