Linkovi

Dodijeljene Ig Nobelove nagrade za 2009.


Prije dva dana objavljeni su ovogodišnji dobitnici iG Nobelovih nagrada, a jučer poslije podne, na MIT-ju, u nazočnosti dobitnika pravih Nobelovih nagrada, Ig laureati su održali svoja neformalna izlaganja o nagrađenim radovima.

Udruga 'Improbable Research', pri Sveučilištu Harvard, prati znanstvena istraživanja koja na prvi pogled navode na smijeh, a na drugi – na razmišljanje … kako sami kažu. Tijekom godine, oni objavljuju časopis 'Anali nevjerojatnih istraživanja', a jednom godišnje dodijeljuju svoje Ig Nobelove nagrade.

Dakle, tko su ovogodišnji dobitnici?

Na polju veterinarske medicine, to su Catherine Douglas i Peter Rowlinson, sa Sveučilišta Newcastle, u Britaniji, za istraživanje koje je pokazalo da krave kojima su nadjenuta imena daju više mlijeka od onih bezimenih.

Ig Nobelovu nagradu za mir dobila je ekipa znanstvenika Sveučilišta Bern, u Švicarskoj, za studiju kojom se određuje je li bolje da se dobije po glavi bocom punom piva ili onom praznom.

Nagrada za biologiju otišla je ekipi znanstvenika Medicinskog fakulteta u Sagamihari, u Japanu, za rad koji pokazuje da kuhinjski otpad može biti reduciran za 90 posto korištenjem bakterija iz stolice/fecesa velike pande.

Nagrada za medicinu dodijeljena je Donaldu Ungeru, liječniku koji je predano istraživao moguće uzroke artritisa prstiju i to tako da je svaki dan, više od 60 godina, 'krckao' zglobove prstiju svoje lijeve ruke – ali ne i desne! – te objavio svoja zapažanja u relevantnom časopisu Arthritis and Rheumatism.

Nagrada za ekonomiju dodijeljena je – nimalo neočekivano! – direktorima i revizorima četiri banke na Islandu koji su, kaže se u obrazloženju, jasno demonstrirali da majušne banke mogu munjevito biti transformirane u divovske banke, ali i obratno. Također, za demonstriranje da se iste stvari mogu učiniti i sa čitavim ekonomijama nekih zemalja.

Ig Nobelova nagrada za fiziku odlazi ekipi znanstvenika s tri američka sveučilišta – Sveučilište Cincinnati, Sveučilište Harvard i Sveučilište Teksasa – koji analitički odredili zašto se trudnice ne prevrnu kao kegle nego uspiju ostati u uspravnom položaju.

Nagradu za kemiju dobila su trojica znanstvenika s Universidad Nacional Autonoma, u Meksiku, za stvaranje dijamanata iz tekile.

Ig Nobela za književnost dobila je policija Irske za izdavanje prekršajnih kazni najčešćem prometnom prijestupniku u zemlji po imenu Prawo Jazdy, terminu koji na poljskom znači 'vozačka dozvola'.

Ig Nobela za javno zdravstvo dobili su Elena Bodnar, Raphael Lee i Sandra Marijan iz Chicaga, za izum grudnjak koji se u tren oka može pretvoriti u dvije gas-maske … jednu za nositeljicu grudnjaka, a drugu za prolaznika u nuždi.

I, na koncu, Ig Nobelovu nagradu za matematiku dobio je Gideon Gono, guverner Središnje banke Zimbabwea, koji je građanima svoje zemlje pružio jednostavan, svakodnevan način za savladavanje ogromnog raspona brojeva: njegova je banka, naime, tiskala novčanice s denominacijama u rasponu od jednog centa pa do stotinu trilijuna dolara.

XS
SM
MD
LG