Linkovi

Film tjedna: "A Serious Man", Joela i Ethana Coena


Braća Joel i Ethan Coen, dobitnici oskara 2007. za triler „No Country For Old Men“, u svom se najnovijem uratku okreću vremenu i mjestu vlastite mladosti. Smještena u njihov rodni grad Minneapolis, prije 40 godina, to je priča o sredovječnom sveučilišnom profesoru uhvaćenom u naizgled neprekinutu bujicu moralnih izbora. Alan Silverman za nas je pogledao film „A Serious Man“.

Larry Gopnick je – moglo bi se reći – na kraju snaga; stvari izgledaju kao da se čitav univerzum urotio protiv ovog blagog profesora fizike. Na sveučilištu, suočen je sa studentima kojima je ili previše dosadno da bi im uopće stalo do nastave ili se pokušavaju na prijevaru dokopati prolaznih ocjena. Kod kuće, pokušava uspostaviti primirje između sina i kćerke, oboje tvrdoglavih tinejđera, tako da ni ne primijeti da mu se supruga upustila u ljubavnu avanturu sa obiteljskim prijateljem.

Činiti ono što je ispravno za Larryja je vrlo važno. No, kako se povećava broj iskušenja tako mu postaje sve teže odlučiti što je 'ispravno'. Poput klasičnog tragičnog junaka, i Larry iskusi da ima 'fatalnu grešku', koja se pokaže u trenutku kad mu moral i etičnost počinju isklizavati iz ruku. I baš kao kod takvog junaka, bogovi – ili, u ovom slučaju, braća Coen – odrede mu konačnu sudbinu.

Poput obitelji Gopnick, i autori filma Joel i Ethan coen odrasli su u predgrađima Minneapolisa. Kao Larry, i njihov je otac bio profesor na koledžu. Prijatelji i obitelj izvor su im imena likova u filmu, a velik dio radnje odvija se na mjestima koja su sami znali kao dječaci. Ethan Coen kaže da je to vrlo osobni film, ali ustraje da je čitav plod njihove mašte, a ne onoga što su iskusili.

"Film je inspiriran okružjem u kojemu smo mi odrasli, u smislu mjesta koja smo znali kao djeca. Radnja se događa u srednjozapadnoj židovskoj obitelji, kasnih šezdesetih. Bilo nam je zaista zadovoljstvo rekreiranje tog perioda … ali, izvan tih odrednica, sama priča i štogod se događa likovima je potpuno izmišljeno," kaže Ethan Coen.

Poput melankolične glazbe koju Larry Gopnick sluša kad pokušava zaboraviti svoje nevolje, tako i film „A Serious Man“ izvlači obilno detalje odrastanja kao Židov u središnjem dijelu Amerike, šezdesetih godina. Braća Coen počinju film svojevrsnim prologom: kratko bajkom iz malenog europskog sela, mnogo desetljeća ranije. No, na način koji je tipičan za ove filmske autore, taj prolog nema mnogo zajedničkog s pričom koja slijedi.

Glumačka postava uključuje poznatog brodvejskog glumca Michaela Stuhlbarga, kao Larryja, Sari Lennick kao njegovu suprugu Judith, Richarda Kinda kao 'ujaka Arthura', te Adama Arkina kao obiteljskog odvjetnika.

Glazbu za film je skladao redoviti suradnik braće Coen Carter Burwell, pomiješavši je s poznatom rock glazbom iz šezdesetih, posebice onom sastava Jefferson Airplane. Jedan od njihovih hitova ima i posebnu ulogu u samoj priči.

XS
SM
MD
LG