Linkovi

Nakon razgovora u Ženevi, predsjednik Obama upozorava Iran da mora djelovati, i to brzo


U znaku napretka, šest svjetskih sila i Iran složili su se da se ponovno sastanu u dolazećim tjednima na raspravu o nuklearnom oružju i drugim pitanjima. Jučerašnji sastanak došao je nakon 15-mjesečne stanke tijekom koje je međunarodna zabrinutost oko iranskih nuklearnih ambicija stalno rasla.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka, s jedne strane, te Iran, s druge, složili su se da je sastanak postavio temelje za trajni, produktivni dijalog. Prvi diplomat Europske unije Javier Solana nazvao ga je početkom jednog intenzivnog procesa, rekavši da su sva pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom stavljena na pregovarački stol, uključujući i detaljni pregled prijedloga šest sila o zamrzavanju tog programa.

Prema prijedlogu, Iran bi pristao na zamrzavanje svog programa obogaćivanja urana u zamjenu za zamrzavanje sankcija plus paket ekonomskih poticaja. Kad je prijedlog prvotno bio iznesen, prošle godine, Iran na njega nije odgovorio.

Solana kaže da su obje strane dogovorile da intenziviraju dijalog u dolazećim tjednima. „Prije kraja listopada, bit će održan drugi sastanak,“ kaže Solana, dodajući: „Dnevni red za taj sastanak bit će razrađen kroz diplomatske kanale, s fokusom na nuklearnim pitanjima, uključujući i prijedloge koje su dale obje strane. Isto tako,“ kaže Solana, „govorit će se i o nekim globalnim pitanjima ako ijedna od strana to zaželi.“

Nedavno priznanje Irana o drugom pogonu za obogaćivanje urana, pokraj svetog grada Kom, povećalo je zabrinutost oko nuklearnih ambicija Irana. Teheran, međutim, kaže da obogaćuje uran samo u mirnodopske svrhe.

Javier Solana kaže da je Iran pristao da taj pogon pregledaju inspektori Ujedinjenih naroda. „Iran nam je rekao da planira u potpunosti i odmah surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, te da će pozvati stručnjake te agencije da uskoro posjete pogon kraj Koma … očekujemo to unutar slijedećih par tjedana,“ kaže Solana.

Diplomati iz šest svjetskih sila naglasili su na sastanku potrebu za punom transparentnošću, za izgradnjom povjerenja, kao i za praktičnim koracima koji će rezultirati napretkom razgovora. Neizrečena, ali ipak prisutna, bila je prijetnja međunarodnim sankcijama ukoliko se Teheran ne povinuje zahtjevu da okonča program za koji zapadne zemlje tvrde da vodi ka nuklearnom naoružanju.

Američki predsjednik Barack Obama traži da Iran omogući međunarodnim inspektorima puni pristup novootkrivenom pogonu za obogaćivanje urana, kraj Koma. On isto tako poziva Teheran da pokaže da je njegov nuklearni program namijenjen samo mirnodopskom iskorištavanju.

„Ako Iran poduzme konkretne korake u skladu sa svojim obvezama, otvara se put ka boljim odnosima sa Sjedinjenim Državama, ka povećanoj integraciji Irana u međunarodnoj zajednici, te ka boljoj budućnosti za sve Irance,“ rekao je predsjednik Obama.

Američki predsjednik kaže da je obećanje Teherana da će dio svog urana poslati u neku drugu zemlju na obradu – korak u pravom smjeru, korak ka izgradnji povjerenja da je iranski program zaista mirnodopske namjene. No, gospodin Obama upozorava da Iran mora djelovati brzo.

„Mi smo predani ozbiljnom i smislenom angažmanu, ali nas ne zanimaju razgovori koji bi bili sami sebi svrha. Ukoliko Iran u skoroj budućnosti ne poduzme korake kojima će udovoljiti svojim obvezama, Sjedinjene Države neće u nedogled pregovarati, nego smo spremni djelovati povećanim pritiskom,“ rekao je predsjednik Obama.

XS
SM
MD
LG