Linkovi

Glazbena škola Thornton, pri Sveučilištu Južne Kalifornije, slavi 125 godina postojanja


Jedna od najstarijih američkih glazbenih ustanova – Thornton School of Music, pri Sveučilištu Južne Kalifornije - slavi 125 godina postojanja. Mijenjala se i prilagodjavala tijekom tog vremena, zajedno s glazbenim svijetom, i uvijek rasla, napredovala i uspijevala...

Godine 1884. Los Angeles je bio malo mjesto. Tek je bilo dobilo zeljeznicku vezu, telefonsku liniju, elektricnu javnu rasvjetu i dnevni list. Ali, vec je imalo potrebu i publiku, kaze arhivist Claude Zachary, za prvoklasnu glazbu: "Bogatasi su gradili koncertne dvorane, financirali simfonijske orkestre. Postojala je prava zedj za kulturom."

Tada cetiri godine staro lokalno sveuciliste – Sveučilište Južne Californije - osnovalo je konzervatorij ne bi li ta zedj bila utazena. Kad je trideset i pet godina kasnije, na njegovoj glazbenoj akademiji počela predavati pijanistica svjetskog glasa Olgu Steeb, skola je dobila priznanje na nacionalnoj razini.

Egzodus Evropljana u Ameriku, pred i po zavrsetku Drugog svjetskog rata, donio je skoli nekoliko znacajnih glazbenika, medju njima Arnolda Schoenberga i plodnog skladatelja Ingolfa Dahla.

Kako bi isla ukorak s vremenom, Glazbena akademija Sveucilista Juzne Kalifornije tijekom zadnja cetiri desetljeca unijela je mnoge promjene, kaze njen dekan Rob Cutietta. Rob Cutietta, medjutim, odmah podsjeca da skola nije zaboravila svoje korijene i da je dokaz tome moguce naci samo par vrata nize.

S Hollywoodom u samom susjedstvu, ne cudi da je prije otprilike 20 godina, uveden i program za skladatelje filmske i televizijske glazbe.

Ovaj semestar, akademija je primila i svoje prve studente popularne glazbe. U okviru tog programa, buduce rock, folk i rap zvijezde uce kako pisati pjesme, skladati ih, izvoditi ih i kako ih snimati. I mozda se jednog dana uvrstiti medju one bivse studente koji su vec dobili nagradu Grammy.

Iako danas možda ima manje posla za profesionalne glazbenike, Rob Cutietta tvrdi da je dobro da je glazbenika sve više: "Ako imate mnogo obrazovanih glazbenika, oni će zaista ući u život – osnivat će orkestre, zborove… S vecim brojem glazbenika veci je i odaziv publike; bolji je njezin angažman u kulturnom životu."

Glazbena akademija sveučilišta Južnne Kalifornije nastoji obrazovati prvoklasne glazbenike koji su spremni kombinirati akademsku karijeru, probe i koncertne nastupe.

Studentica Bonnie Andrews svira trubu i nada se da ce biti solistica. Konkurencija nije nimalo laka: "Cak i oni koji ulazu puno truda i imaju nekoliko sveucilisnih diploma tesko nalaze posao u orkestrima. Da dobijete mjesto u orkestru, to je prilično brutalna utrka."

IPod Bonnie Andrews pun je Dvorzakove glazbe, ali i rock benda Incubus. Glazbom se, kaze ona, moze izraziti i prenijeti cijeli niz emocija.

Ta fascinacija raznim zanrovima konstanta je u 125 godina dugoj povijesti glazbene akademije Sveucilista Juzne Kalifornije.

XS
SM
MD
LG