Linkovi

Web stranica tjedna: Obiteljsko stablo čitavog svijeta


Genealogija ili proučavanje obiteljskog stabla vjerojatno je staro poput samih obitelji. To je vrlo popularan hobi koji je nekad zahtijevao mnogo istraživanja i pažljivo sastavljanje obiteljskih mapa u skladu s kompleksnim pravilima. No prije nešto više od 20 godina, napravljen je kompjutorski program koje je sve to olakšao.

A danas uz pomoć interneta možete i sami sastaviti svoje obiteljsko stablo zahvaljujući web stranici www.Geni.com.

David Sacks je osnivač te internetske stranice, gdje se izgradnja obiteljskog stabla križa sa socijalnim umrežavanjem: "Internetska stranica Geni izgradjuje obiteljsko stablo cijelog svijeta. Korisnici imaju na raspolaganju zabavno i jednostavno grafičko pomagalo s kojim mogu graditi svoje obiteljsko stablo. Oni takodjer mogu pozvati druge članove obitelji da u tome sudjeluju, koji onda mogu pozvati druge članove i tako se to stablo siri i zajednički gradi."

Za razliku od drugih sličnih programa, www.Geni.com vam pomaže pri spajanju vašeg obiteljskog stabla s drugima. "Mi ćemo za vas potražiti da li se neki od rodjaka s vašeg obiteljskog stabla možda nalazi u drugim stablima, i javit ćemo vam ako ta stabla postoje," kaže Sacks. Ako zajednički rodjaci postoje, možete udružiti vaša stabla.

Korisnici web stranice Geni već su u nju upisali 60 milijuna imena, a David Sacks kaže da je njih 25 milijuna spojeno u jedno ogromno obiteljski stablo, što je mali korak ka stvaranju globalnog obiteljskog stabla.

Za sada internetska stranica koristi samo engleski jezik, a drugi će se jezici uskoro dodati, no Sacks navodi da se imena mogu već sada unositi s bilo kakvim slovima, te da su mjere zaštite privatnosti takodjer ugradjene.

Poveznicu za internetsku stranicu www.geni.com kao i poveznice za preko 250 drugih web stranica tjedna možete naći na našoj stranici www.GlasAmerike.com.

XS
SM
MD
LG