Linkovi

U Sjedinjenim Državama otkriveno nekoliko terorističkih zavjera


Američke vlasti pritvorile su više pojedinaca u raznim dijelovima zemlje zbog sumnje da su bili uključeni u planiranje terorističkih napada.

Ovi slučajevi nisu u vezi s uhićenjem 24-godišnjeg imigranta afganistanskog podrijetla Najibullaha Zazija kojeg su vlasti optužile za planiranje detoniranja eksplozivnih naprava napravljenih od kemikalija koje se koriste u kozmetičarskim salonima.

U Teksasu je uhićen i optužen 19 godišnji Jordanac Hosam Maher Husein Smadi. Vlasti tvrde da je Smadi htio podmetnuti eksploziv u 60 katova visoki poslovni neboder u Dallasu. Pod sumnjom da je planirao bombaški napad na savezni sud u Illinoisu je uhićen 29-godišnji Michael Finton poznat i kao Talib Islam.

U New Yorku je pak objavljena optužnica protiv američkog državljanina Betima Kaziju u kojoj se navodi da je planirao ubojstva u stranoj zemlji i osiguravao materijalnu pomoć teroristima. Kaziu je uhićen na Kosovu prošlog mjeseca, a nakon toga je izručen u Sjedinjene Države.

U četvrtom slučaju američka savezna porota dodala je nove tri točke optužnice protiv tri uhićenika u Sjevernoj Karolini koji su, kako se navodi, pripremali napad na pripadnike američkih oružanih snaga, u marinskoj bazi Quantico u Virginiji. Dvojica su američki državljani, a treći je legalni useljenik podrijetlom s Kosova.

XS
SM
MD
LG