Linkovi

Mesić: 'Bilo je to povijesno zasjedanje Vijeća sigurnosti'


Ivica Puljić: Gospodine Mesiću, Vi ste upravo nazočili sjedinici Vijeća sigurnosti, koju je vodio predsjednik Obama. Tema je bila neširenje nuklearnog oružja. Koje su Vaše impresije?

Stjepan Mesić: Ja sam se upravo vratio sa sjednice Vijeća sigurnosti, i mogu reći da je to bilo jedno povijesno zasjedanje. Prije svega, najviše šefova država se okupilo na ovom zasjedanju, jer tema je takva. Ne samo neširenje nuklearnog oružja, nego i razoružanje. I upravo takva je deklaracija i usvojena na prijedlog predsjednika Obame. Sve rasprave su bile, mogu reći, unisone - svi su se složili da treba zabraniti proizvodnju novih nuklearnih oružja, ali i da se treba postarati da, malo po malo, nuklearno oružje bude uklonjeno, i da prestane biti prijetnja svijetu.

Ivica Puljić: Zanimljivo je da je čak i predstavnik Libije, koja je također u Vijeću sigurnosti, bio ovdje.

Stjepan Mesić: Da, i dao je dosta dobru raspravu. Jedino što je još dodao da bi bilo dobro kad bi se Libija našla u Vijeću sigurnosti, a naglasio je posebno da su se oni dobrovoljno odrekli proizvodnje atomskog oružja.

Ivica Puljić: Spomenuli smo gospodina Obamu, koji je vodio današnju sjednicu, i dao je te prijedloge o razoružanju. Vi ste se sreli s njim jutros, ali i sinoć.

Stjepan Mesić: Da, malo smo razgovarali, koliko je to bilo moguće. Kad me je upoznavao s drugima, a posebno sa svojom ženom, onda je rekao – 'ovo je naš najbolji prijatelj u NATO savezu'.

Ivica Puljić: To je lijepo čuti. No, kad smo načeli već neke međunarodne i bilateralne teme – jedna od ključnih jesu i odnosi sa Slovenijom i deblokada pregovora. Malo prije smo razgovarali sa gospodinom Bildtom, koji kaže da se nešto pokrenulo, da ste se vi sreli, te da se mogu očekivati neke bolje informacije u listopadu.

Stjepan Mesić: Da, upravo sam na margini ove sjednice razgovarao i sa gospodinom Bildtom, s Gordonom Brownom, Janom Fischerom, te predsjednikom Sarkozyjem. Svi oni pozdravljaju ovaj prvi korak koji smo učinili i svi očekuju da ćemo mi s uspjehom završiti ove pregovore za ulazak u Europsku uniju, ali da ćemo i do kraja vjerojatno skinuti blokadu da bi se ti pregovori mogli završiti.

Ivica Puljić: Vezano uz domaće teme – bivši premijer Sanader, sada građanin Ivo Sanader, koji je također u New Yorku i sudjeluje na jednoj međunarodnoj konferenciji, nevezano za Ujedinjene narode, Vas je nazvao danas.

Stjepan Mesić: On me je nazvao, točno kada sam ja trebao raspravljati u Vijeću sigurnosti, te sam mu rekao da se čujemo poslje sjednice. I, ponovno smo se čuli, i rekao mi je da je ovdje na jednoj sjednici, na koju je davno prije bio pozvan. Pozvao me da se nađemo u Zagrebu, na jednoj večeri, što sam ja prihvatio.

Ivica Puljić: Mislite da nema tu nekog mješanja s njegove strane trenutačno u poslove gospođe Kosor.

Stjepan Mesić: Ne, nema mješanja niti u poslove gospođe Kosor, niti u poslove šefa misije ovdje u New Yorku, ni ambasadorice u Washingtonu. Mislim da je to sasvim isključeno.

Ivica Puljić: Ipak, bivši kadar gospodina Sanadera, kao što je Neven Jurica, neslavno je otišao iz zgrade svjetske organizacije. Vi ste uvijek i bili protiv te kombinacije.

Stjepan Mesić: Pa ja sam uvijek rekao svoje mišljenje, kada je trebalo imenovati našeg predstavnika u Ujedinjenim narodima. Smatrao sam da to mora biti čovjek multilaterale, koji prepoznaje i naše prioritete, ali i prioritete drugih, te koji zna ravnopravno surađivati. Ali, moram reći, da je pritisak bio takav da sam ja ipak pristao da Neven Jurica dođe na ovu funkciju u New Yorku.

Ivica Puljić: Pritisak od koga?

Stjepan Mesić: Pritisak je bio premijera, jer sam morao usaglašavati. Znate, kada kažem pritisak – mi zajedno kreiramo vanjsku politiku, onda se negdje prihvati više ono što ja kažem, negdje više ono što premijer kaže, ali uglavnom to je usuglašavanje. Mi smo na kraju usaglasili stavove, ali evo vidite, vrijeme nije radilo za Nevena Juricu, i kao što vidite, on nije uspio.

Ivica Puljić: Gospodin Vilović to sada izgleda uspješno obavlja. Koliko je ovo nanijelo štete hrvatskoj diplomaciji? Prvih par mjeseci u Vijeću sigurnosti Hrvatska je izvrsno obavljala posao, a nakon toga, ipak skandal. Moramo priznati to je ipak mala sramota.

Stjepan Mesić: Pa jeste, i ja sam o tome razgovarao i sa generalnim tajnikom Ban Ki-Moonom, i rekao mu da se ništa strašno nije dogodilo. Mi smo imenovali onoga koji je u suštini vodio poslove u našoj misiji, tako da se naša politika u ničemu neće promjeniti. Gospodin Neven Jurica je otišao iz nekih osobnih razloga, što za Vijeće sigurnosti nije bitno.

Ivica Puljić: I za kraj, samo još jedna domaća tema – u HEP-u je došlo do smjena – kako gledate na to, kakav je Vaš komentar?

Stjepan Mesić: Mislim da se u suštini radi o sistemskom rješenju. Ako se nadzorni i upravni odbori imenuju prema podobnosti, onda je velika mogućnost da dođe do krivih imenovanja, a to znači i do loše vođenog posla. Ja sam za to da se stvar sistemski razriješi, da u upravne i nadzorne odbore ulaze profesionalci koji su odgovorni, a ovo što nam se događalo, vidite da je to neodrživo, jer netko tko se nalazi u nadzornom odboru kaže da on ne zna što se događalo u toj instituciji u kojoj on treba kontrolirati što se dogadja.

Ivica Puljić: Imate li Vi svojih ljudi u nadzornim odborima?

Stjepan Mesić: Ne, ja nemam nikoga. Niti me tko pitao da nekoga predložim, niti bih ja to učinio.

XS
SM
MD
LG