Linkovi

Predsjednik Obama pozvao sve članice UN-a da 'preuzmu svoj dio odgovornosti' za probleme s kojima se sučeljava svijet


Predsjednik Barack Obama u svom je prvom govoru pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda izjavio da su Sjedinjene Države spremne početi "novo poglavlje" međunarodne suradnje nakon godina prilično teških odnosa sa svjetskom organizacijom.

Američki je predsjednik obećao bezrezervnu američku podršku miru na Srednjem istoku i diplomatskim koracima sa Sjevernom Korejom i Iranom kako bi se razriješili problemi vezani uz sporne nuklearne programe tih zemalja.

Predsjednik Obama je rekao da se njegova administracija tijekom prvih devet mjeseci na dužnosti pozabavila mnogim pitanjima koja su opterećivala odnose Sjedinjenih Država s međunarodnom zajednicom za vrijeme administracije predsjednika Busha. Međutim, dodao je da Sjedinjene Države ne mogu same riješiti sve probleme svijeta i da je vrijeme da sve članice Ujedinjenih naroda preuzmu svoj dio odgovornosti kako bi se nosile s globalnim izazovima poput klimatskih promjena i proliferacije nuklearnog oružja.

Američki je predsjednik u svom skoro 40 minuta dugom govoru naveo, između ostalog, svoj nalog da se okonča bilo kakav oblik mučenja pritvorenika, da se zatvori pritvorni centar Guantanamo Bay na Kubi i imenovanje Georgea Mitchella kao izaslanika za izraelsko-palestinski sukob. Dodao je da su ove inicijative administracije već postigle određeni napredak.

Međutim, naglasio je da ti zadaci nadmašuju kapacitete Sjedinjenih Država i da su potrebna kolektivna nastojanja, uključujući i države koje su u prošlosti kritizirale Sjedinjene Države: "Ali da ne bude nikakve sumnje. To ne može biti samo američki poduhvat. Oni koji su nekad optuživali Sjedinjene Države da djeluju same u svjetskim pitanjima, sad jedva čekaju da Amerika sama riješi svjetske probleme. Tražimo riječima i djelom jedno novo doba u našem angažmanu sa svijetom. I sad je vrijeme za sve nas da preuzmemo svoj dio odgovornosti u globalnim odgovorima na globalne izazove."

Američki je predsjednik rekao - nakon što je posredovao u prvom izravnom susretu između Izraela i Palestinaca od rata u Gazi prošle godine – da će se Sjedinjene Države i dalje zalagati za rješenje s dvije neovisne na Srednjem istoku.

Predsjednik Obama danas predsjeda posebnim zasjedanjem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nuklearnom razoružanju. Izjavio je da postupci zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje prijete da će povesti svijet u ponor prema nekontroliranom širenju nuklearnog oružja. Barack Obama je dodao da je njegova administracija predana diplomaciji u rješavanju pitanja kao što su nuklearne ambicije tih dviju zemalja, ali da je to još jedno područje gdje je potrebna aktivna podrška međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG