Linkovi

CIA pojačava napore u novačenju Amerikanaca arapskog podrijetla u svoje redove


Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e Leon Panetta rekao je ovaj tjedan čelnicima muslimanske i zajednice Amerikanaca arapskog podrijetla da udruže svoja nastojanja kako bi se smanjila prijetnja terorizma u Sjedinjenim Državama. Govoreći u srcu velike srednjeistočne zajednice u saveznoj državi Michigan, Panetta je rekao kako je zemlja danas sigurnija negoli je bila u doba terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, iako al-Qaida i dalje predstavlja prijetnju. Ovaj govor bio je jedan od najuočljivijih nastojanja CIA-e da unovači u svoje redove Amerikance arapskog podrijetla i muslimane, kako ova obavještajna organizacija pokušava povećati broj svojih djelatnika koji govore arapski i druge jezike koji su ključni za njenu djelatnost.

Direktor CIA-e Leon Panetta nazočio je Iftaru, večeri kojom se prekida post tijekom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana. CIA je ove godine objavila petogodišnji plan da znatno poveća broj uposlenika koji govore arapski i druge jezike. Panettin je cilj da poveća broj operativaca i analitičara koji tečno govore strane jezike s jedne trećine na najmanje jednu polovicu. Poseban naglasak stavljen je na jezike kao što su dari i pašto, glavni jezici Afganistana.

"Razlog zašto sam danas ovdje jest da se obratim arapskoj zajednici i da se obratim muslimanskoj zajednici i da vidimo što se može učiniti da pomognemo da pripadnici ove zajednica uđu u CIA-u," kazao je Panetta.

Dearborn u Michiganu predgrađe je Detroita, dom legendarnog Henryja Forda i sjedište Ford Motor Company. Istovremeno to je jedna od najvećih arapskih zajednica u Sjedinjenim Državama – više od 30 posto stanovništva su Amerikanci arapskog podrijetla. Većina njih libanonskog i iračkog podrijetla.

U svom govoru direktor Panetta je rekao kako CIA treba djelatnike koji mogu djelovati vjerodostojno i efikasno u bilo kojem društvu. Međutim, regrutiranje Amerikance arapskog podrijetla ima svoje probleme. Nakon napada od 11. rujna mnogi vjeruju da su žrtve nepravednog stereotipa o teroristima od strane američkih organa gonjenja i imigracijskih vlasti.

Posjetili smo jedan kafić u Dearbornu i upitali goste je li dobra ideja da se veći broj Amerikanaca arapskog podrijetla priključi CIA-i. Nancy Jaafar je libanonskog podrijetla i radi kao školski psiholog: "U teoriji to je dobro. Ali mislim da ovdje postoji neka vrsta komponente povjerenja. I to ne od strane Amerikanaca, već od strane Arapa samih u smislu toga gdje bi se mogli uklopiti i kako bi bilo primljeni."

Čelnici ove zajednice naglašavaju da postoji nezadovoljstvo s politikom kao što je rat u Iraku, navodi o zlostavljanju zatvorenika, kao što je zloglasna tehnika simuliranog utapljanja - waterboarding i zatvaranje osoba izvan sudskog sustava.

Osama Siblani predsjednik je Odbora Amerikanaca arapskog podrijetla za političku akciju sa sjedištem u Dearbornu: "I kad CIA provodi takvu politiku, onda je to dvostruka opasnost za ljude u ovoj zajednici. Kako možete prihvatiti da radite za CIA-u kad ona primjenjuje pravila, propise i politiku koja je u potpunoj suprotnosti s onim što vi želite."

Direktor CIA-e Leon Panetta pokušava olabaviti ograničenja na sigurnosnu provjeru za uposlenike s rodbinom u Iranu ili Libanonu, čime bi za njih postalo lakše da pristupe ovoj obavještajnoj agenciji. Njegov nastup u Dearbornu bio je dobro primljen. Mnogi vjeruju da je to zakašnjeli znak da je arapska zajednica prihvaćena kao dio američkog mozaika.

XS
SM
MD
LG