Linkovi

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zadovoljan radom novog hrvatskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima


Odgovarajući na upit novinara u New Yorku, na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je smjenu rukovodstva HEP-a:

”Mislim da se to moglo očekivati poslije svih ovih napisa koji su se pojavili, što su svi naši mediji prenijeli, bilo je sasvim logično za očekivati da uprava podnese ostavku. Medjutim, očito oni su smijenjeni, nisu shvatili da nije bilo kontrole u poslovanju te firme. To je tvrtka s ogromnim prihodima, s velikim financijskim sredstvima... Svako nezakonito poslovanje odražava se na cijelu zemlju,” rekao je gospodin Mesić.

U New York dolazi i bivši premijer Ivo Sanader koji će sudjelovati na jednoj medjunarodnoj konferenciji. Je li to korektno prema premijerki Kosor?

“Prvo da kažem da ja ne znam je li njegov dolazak dogovoren još prije kada je on bio premijer, je li dogovarano poslije toga... U svakom slučaju bilo bi dobro da je postojao dogovor s aktualnom premijerkom kako se ne bi križali. Trebaju usuglasiti stavove, mislim da bi to bilo dobro,” kazao je hrvatski predsjednik.

Hocete li se mozda vidjeti s gospodinom Sanaderom, mozda popiti kavicu?

“Ne znam. Prije svega od njega nisam čuo ništa. Ni iz jednog službenog izvora nisam informiran da on uopće dolazi ovdje. Dobio sam samo neslužbenu informaciju. U našoj misiji pri UN-u mi ne znaju ništa reći jer se tamo nije javio,” kaže predsjednik Mesić.

Smatrate li dolazak Ive Sanadera u New York njegovim političkim povratkom i kako gledate na to?

“Mislim da ne. Ako se gospodin Sanader misli vratiti u politiku to može ili poslije predsjedničkih izbora i izbora za hrvatski Sabor. Za sada to bi bilo stvarno preuranjeno,” odgovorio je gospodin Mesić.

Hrvatska konačno ima veleposlanika u Ujedinjenim narodima, Ranka Vilovića. Jeste li zadovoljni kako se sada poslovi obavljaju?

“Ja sam zadovoljan s novim rješenjem, a gospodin Vilović je i obavio najveći dio posla u Vijeću sigurnosti. Nisam zadovoljan zbog onoga što se dogodilo s našim ranijim predstavnikom u svjetskoj organizaciji, Nevenom Juricom, jer to se jednostavno nije smjelo dogoditi. Jurica nije napravio nijednu grešku u okviru svoje funkcije, nego je izvan redovnog posla učinio nešto zbog čega je morao otići,” rekao je predsjednik Mesić.

Nakon susreta s glavnim tajnikom Ban Ki Moonom, predsjednik Mesić je rekao da je prvi čovjek UN-a izrazio zadovoljstvo suradnjom s veleposlanikom Vilovićem te da ga je zanimala situacija na jugoistoku Europe. Prije svega to se odnosi na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

XS
SM
MD
LG