Linkovi

Knjiga tjedna: "Dobrodošli u Afganistan: šaljite još streljiva", Benjamina Tuppera


Pričuvni kapetan američke vojske Benjamin Tupper služio je godinu dana kao instruktor afganistanske vojske u pokrajinama Paktia i Ghazni. O svom jedinstvenom iskustvu nedavno je objavio knjigu pod naslovom Dobrodošli u Afganistan: pošaljite još streljiva.

Knjiga Dobrodošli u Afganistan nije priča o velikoj borbenoj jedinici koja se bori u nekom velikom ratu. Ona govori o maloj skupini talentiranih dragovoljaca koji su zajedno živjeli, radili i borili se s afganistanskom nacionalnom vojskom. Ti vojnici nisu se samo borili u ratu već su bili integrirani s domaćim vojnicima kojima su prenosili svoja znanja i vještine.

Ova knjiga na svojevrsni način pruža jednu širu sliku života u Afganistanu, a Tupper je nije napisao iz jednodimenzionalne perspektiva Amerikanca, već iz perspektive čovjeka koji se bori zajedno s drugim ljudskim bićima kako bi im pomogao. U knjizi često naziva afganistanske vojnike koje je obučavao - "vojska u japankama".

"Vojska u japankama, nazivam ih tako prema japankama-obući. Afganistanska vojska je nova vojska. Mlada vojska. I tu ne postoji neka konkretna uniformiranost. Nije bilo neobično da imate nekog vojnika koji skoči iz kamioneta i krene u potjeru za talibanima u japankama ili tenisicama, speedo plivačkim naočalama, kapi za bejzbol i majici baseball ekipe newyorških Yankeeja. To ih nije sprečavalo da ostanu u borbenoj formi. Oni dolaze iz jedne druge tradicije – borca pojedinca. To je kako se gradi reputacija. Pojedinačna djela hrabrosti i smjelosti," kaže Tupper.

U knjizi Dobrodošli u Afganistan autor iznosi svoja razmišljanja i o tome je li taj rat uopće moguće dobiti i opisuje sudbinu nekih od vojnika koji su se s njime vratili iz rata kao bolno neizvjesnu i često zastrašujuću.

Knjiga je podijeljena u pet dijelova: Ratne priče, Smijeh je naša najbolja obrana, Kulturni šok, Zbogom pali drugovi i Dom. Svaki od tih dijelova ima nekoliko različitih slojeva, a vjerojatno su najupečatljiviji odlomci u kojima Benjamin Tupper govori o sve raširenijem problemu poremećaja posttraumatskog stresa kod američkih vojnika koji se vraćaju iz ratnih zona. Iako je teško i nezahvalno biti duhovit u knjizi o ratu, autor na trenutke piše s dozom humora, ali ne prekoračuje granice dobrog ukusa.

"Neke od najsmješnijih stvari u životu dogode vam se kad vam je život u opasnosti, a vi učinite nešto glupo. Navečer sjedite u bazi i po stoti put pričate istu priču i gromoglasno se smijete. Na mene je to djelovalo kao svojevrsna terapija. I nisam štedio na detaljima. Morao sam biti otvoren i pošten glede toga što se tamo događa, kako to utječe na mene i kako mi je to teško," kaže Tupper.

Tijekom svoje službe u Afganistanu, Benjamin Tupper je cijelo vrijeme pisao blog, čije je dijelove povremeno čitao na američkom Nacionalnom radiju. Kaže da je dijelove tog bloga iskoristio i u svojoj knjizi. "Znate, vojska mi je davala tablete za spavanje, anksioznost i depresiju, ali pisanje je bilo ono što je za mene funkcioniralo" – kaže pričuvni kapetan Benjamin Tupper, čiju je knjigu Dobrodošli u Afganistan: pošaljite još streljiva objavila izdavačka kuća Epigraph Publishing.

XS
SM
MD
LG