Linkovi

Felgenhauer: 'Rusija odluku predsjednika Obame o odustajanju od raketnog štita smatra svojom pobjedom'


Iz svijeta stižu reakcije na odluku predsjednika Baracka Obame o odustajanju od postavljanja dijelova protu-raketnog štita u Češkoj i Poljskoj.

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da je odluka američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od proturaketnog štita “ispravna i hrabra”. Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen je izjavio da novi američki planovi o raketnoj obrani neće oslabiti obranu nijednog saveznika u NATO-u. Češka i Poljska, gdje je trebao biti razmješten proturaketni obrambeni štit, poručuju da promjena plana neće ugroziti njihovu sigurnost niti zategnuti odnose sa Sjedinjenim državama.

Michael Emerson, analitičar europsko-ruskih odnosa, kaže: "Nove članice Europske unije i NATO saveza zasigurno su razočarane i imaju osjećaj da je ugrožena njihova obrana, koju su Sjedinjene Države obećale."

Republikanski senator John McCain zove promjenu plana "ozbiljnom greškom" predsjednik Obame i 'korakom nazad" u vrijeme kada istočnoeuropske zemlje sve više brine, kako je rekao, "obnovljeni ruski avanturizam".

Predsjednik Obama odbacio je svojom odlukom proturaketni plan predsjednika Busha u trenutku kada je UN-ova agencija za atomsku energiju objavila tajno izvješće o tome da Iran ima mogućnost da izgradi nuklearnu bombu. Umjesto da se koncentrira na obranu od dalekometnih raketa koji mogu doseći i teritorij Sjedinjenih Država, Obamina administracija se okrenula obrani od raketa kraćeg dometa kojima mogu biti napadnuti američki saveznici u Europi, Srednjem istoku i Aziji. Riječ o proturaketnoj obrani s ratnih brodova i organiziranju mobilnije kopnene obrane, na europskom jugu te na Srednjem istoku, umjesto postavljanje raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čeme se oštro protivila ruska vlada.

Ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer o tome kaže:"U Rusiji se na ovu američku odluku gleda kao na pobjedu Moskve, kao našu pobjedu u odnosu na Poljsku."

Obamina administracija tvrdi da se ne odbacuje sustav proturaketne obrane, nego da se on poboljšao. Ministar obrane Robert Gates izjavio je da će 'uvijek biti vremena za obranu od dalekometnih raketa koje mogu pogoditi ciljeve u Americi, ukoliko Iran uspije proizvesti jednu od njih'.


XS
SM
MD
LG