Linkovi

Jimmy Carter smatra da se u vrijeđanju Obame nazire 'američki rasizam'


Izražavanje neslaganja s nečijom politikom jedan je od temelja američkog društva.

U posljednje vrijeme, sve više Amerikanaca izražavanje svoje neslaganja s politikom predsjednika Baracka Obame. Neki ga konzervativci pri tome čak nazivaju i 'lažljivcem', 'vragom', uspoređuju ga s Hitlerom, zovu 'fašistom', 'socijalistom' i 'komunistom'. Ljetos su se u medijima čak pojavile i dvojbe je li predsjednik Obama uopće rođen u Sjedinjenim Državama. Neki su konzervativci time doveli u pitanje njegovu legitimnost kao predsjednika države - Ustav SAD naime određuje da predsjednik može biti jedino osoba koja je rođena na državnom teritoriju SAD.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, koji je demokrat kao i Obama u takvim kritikama vidi natruhe tradicionalnog američkog rasizma. Prema njegovom mišljenju, mnogi bijelci vjeruju da Amerikanci afričkog podrijetla nisu kvalificirani za predsjedničku dužnost, te da su na izvjestan način, 'manje Amerikanci' od ostalih građana.

Stav gospodina Cartera dijele i neke druge istaknute pristaše predsjednika Obame. Oni upozoravaju da 'govor mržnje' - očit u nekim najnovijim kritikama predsjednika države - može prerasti u zločin počinjen iz mržnje.

A primjera za 'govor mržnje' bilo je u posljednje vrijeme nekoliko. Jedan pastor iz Arizone nedavno se otvoreno molio za 'smrt i odlazak u pakao' predsjednika Obame. A ljetos su se na predsjednikovim skupovima mogli vidjeti građani koji su otvoreno nosili vatreno oružje.

Na ove kritike, konzervativci su uzvratili tvrdnjom da je riječ o zlouporabi "rasne karte". Podsjetili su da su i bivšeg predsjednika Georgea Busha protivnici nazivali 'nacistom' i 'fašistom' te da su njegov govor u Kongresu demokrati popratili glasnim negodovanjem, a neki su ga otvoreno nazivali lažljivcem.

Bijela kuća izbjegava komentirati debatu ove vrste. Izborna pobjeda predsjednika Obame, ne tako davno, bila je veličana kao 'novo poglavlje' u rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.

Danas se čini da pisanje tog poglavlja još nije u potpunosti završeno.

XS
SM
MD
LG