Linkovi

Novi veleposlanik SAD u Hrvatskoj James Foley predao vjerodajnice predsjedniku Mesiću


Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley predao je danas vjerodajnice hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Predajući vjerodajnice, Foley je kazao da će tijekom svog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj nastojati učvrstiti američko-hrvatske ekonomske odnose i podržati Hrvatsku u nastojanjima da postane što atraktivnija za poduzetnike i iskoristi svoje poduzetničke potencijale. Amerika, kazao je Foley, "snažno podržava hrvatske napore da postane članica Europske unije i provede sve potrebne reforme u pristupnom procesu".

Veleposlanik Foley je istaknuo da je naročito ponosan što predstavlja SAD u zemlji koja je nova članica NATO saveza. Pozdravio je hrvatski doprinos sigurnosti i miru u svijetu. Posebno je pozdravio hrvatsku pomoć u mirovnoj operaciji u Afganistanu, angažman na Kosovu i drugim dijelovima svijeta. Istaknuo je i važnu ulogu Hrvatske kao članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i hrvatski doprinos stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Hrvatska i SAD su - kazao je Foley - zbog svega navedenog 'više od saveznika i partnera; one su prijatelji koje povezuju vrijednosti zajednice euroatlanskih nacija'.

Primajući vjerodajnice od novog američkog veleposlanika, predsjednik Stjepan Mesić je - prema priopćenju iz njegova ureda - kazao kako Hrvatska 's entuzijazmom pozdravlja nove naglaske u američkoj vanjskoj politici', koje je unio predsjednik Barack Obama. Hrvatska, ustvrdio je Mesić, posebno cijeni što su SAD danas otvorene za dijalog sa svima i što uvažavaju specifičnosti pojedinih zemalja i regija. Mesić je naglasio da Hrvatska osobito cijeni mir zbog toga što je u borbi za neovisnost morala iskusiti užase rata i da je trajno predana borbi protiv globalnog terorizma.

James Foley profesionalni je diplomat duge i bogate karijere. Zadnje dvije godine, do dolaska u Hrvatsku, obašao je dužnost Visokog koordinatora State Departmenta za pitanja iračkih izbjeglica.


XS
SM
MD
LG