Linkovi

Samo u Americi: test državljanstva


Svake godine, oko 750 tisuća ljudi postanu američki državljani. Uvjete za državljanstvo stekli su tako što su u Americi živjeli legalno najmanje pet godina, prošli test engleskog jezika, i spremni su položiti prisegu potrebnu da se postane državljaninom.

Uz to, oni su vrlo dobro upoznati s američkom povijesti i načelima američkog ustava. U stvari, znaju više od mnogih Amerikanaca koji su tu rođeni.

Izdavačka kuća Walker and Company tiskala je knjigu pod naslovom „Američki test državljanstva“, kojom pozivaju Amerikance koji su rođeni u ovoj zemlji da i sami pokušaju položiti test državljanstva.

I dok imigranti, budući državljani, znaju koji je glavni grad savezne države u kojoj žive, imena dva senatora koji njihovu državu predstavljaju u američkom Senatu, i još mnogo toga, većina Amerikanaca koji su tu rođeni ne bi ih mogli čak ni pogoditi.

Kada biste ih pitali tko je jedini američki predsjednik koji je također bio i predsjedavajući sudac Vrhovnog suda, vjerojatno bi vas blijedo gledali.

Imigranti koji uče za test državljanstva znaju da američki Vrhovni sud ima devet sudaca, te način na koji Amerika bira predsjednika. Oni znaju tko bi postao predsjednik u slučaju da trenutni predsjednik i dopredsjednik umru. Mnogi rođeni Amerikanci zasigurno ne znaju odgovore na ova pitanja.

Imigranti koji postaju američki državljani cijene prava koja državljani ove zemlje imaju, pravo na okupljanje, pravo glasanja, vjerska prava, te pravo da otvoreno iznose svoja mišljenja. Oni čak imaju pravo i da zaborave većinu onoga što su naučili pripremajući se za test državljanstva, nakon što ga polože.

XS
SM
MD
LG